Potpisan Kodeks: Partije se obavezale na nenasilnu i fer kampanju

Potpisivanjem Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju svi akteri parlamentarnih izbora obavezali su se da će promovisati neprikosnoveno pravo građana/ki da glasaju slobodno.

To je poruka sa današnjeg skupa na kojem su predstavnici izbornih lista potisali Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju na inicijativu Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da svi prisutni akteri, kroz odredbe Kodeksa zapravo afirmišu promociju nenasilja i sprečavanje vršenja pritiska na birače.

„Sprečavanje zloupotrebe javnih resursa i funkcija, transparentno finansiranje kampanje, poštovanje slobode medija, sprečavanje širenja dezinformacija, odgovorno ponašanje na društvenim medijima, institucionalno rješavanje sporova, te prihvatanje slobodno izražene volje ljudi… ili kratko rečeno danas promovišemo neprikosnoveno pravo građana/ki da glasaju slobodno“ rekao je Koprivica.

On je dodao da potpisivanje ove vrste sporazuma, odnosno javnih izjava u kampanjama jeste demokratski iskorak naročito u politički polarizovanim zajednicama čiji izborni proces nije u potpunosti usklađen sa demokratskim standardima.

„Kodeksom želimo nadomjestiti manjkavosti našeg izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva, njime želimo uvoditi nove standarde koji će biti poštovani u toku parlamentarnih izbora, i da na taj način dati svoj doprinos da ti izbori budu kvalitetniji i kompetitivniji, sa što većim povrenjem građana i građanki“, kazao je Koprivica.

Potpisivanje ovakvog kodeksa je, podsjetio je, bila i jedna od ranijih preporuka misija OSCE/ODIHR, i sa sigurnošću možemo reći da su slični dokumenti doprinosili boljoj izbornoj atmosferi.

„Naš tim sastavljen od stručnjaka/inja za pojedine izborne oblasti i mreža naših regionalnih i opštinskih koordinatora, će u saradnji sa potpisnicima, analizirati svaku pojedinačnu prijavu i adekvatno reagovati – bilo da se radi o javnom apelu i/ili potrebi obavještavanja nadležnih državnih organa. Činjenica je da danas za jednim stolom, po dostupnim anketama 85-90 odsto budućeg parlamenta, nas jako ohrabruje… one koji nijesu danas mogli biti tu pozivamo da iskoriste mogućnost da odredbe Kodeksa mogu prihvatiti i javno datom izjavom… na taj način ostavljen je prostor i za dvije liste koje nijesu prihvaćene i koje su se žalile Ustavnom sudu da ukoliko ovaj sud odluči u njihovu korist mogu biti dio ove aktivnosti. Prije svega i najvažnije, potpisivanje Kodeksa može biti nagovještaj jedne drugačije, i značajno kvalitetnije i pozitivnije izborne kampanje“, rekao je direktor CDT-a.

Antena M

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …