Direktore bira Školski odbor, još niko nije izabran

U crnogorskim školama trenutno 12 direktora obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora. Nekim čelnicima obrazovnih ustanova je istekao mandat, neki su samoinicijativno dali ostavku, rekli su Pobjedi iz Ministarstva prosvjete.

Iz resora kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović kažu da po novom zakonu, koji je na snazi od 1. maja, nije izabran nijedan direktor. Po tom aktu školski odbori biraju čelnike obrazovnih ustanova, ne više ministar. Ministar samo potvrđuje izbor.

Od 1. maja sa funkcije nije smijenjen nijedan direktor – navode iz Ministarstva.

Nadaju se depolitizaciji
Izmijenjeni Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju donešen je na inicijativu poslanice Božene Jelušić. Jelušić je tada najavila da neće biti ,,sječe direktora“ nakon što počne da se primjenjuje, već da žele da depolitizuju sistem. Taj novi model je ranije ,,živio“ u školstvu 30 godina, ali je ukinut i uvedena je centralizacija koja traje oko 12 godina, a po kojoj se čelnici ustanova biraju po političkoj pripadnosti, a ne po stručnosti.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović izjavljivao je kako izražava bojazan da će se kroz novi model depolitizovati sistem. Plaši se da će doći do pritisaka na ljude koji su u školskim odborima, a predstavljaju Ministarstvo prosvjete.

Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović

Jelušić je odgovorila ministru da šalje poruku da je bolje da on izabere direktora i da se dogovori sa partijama.

Školski, odnosno upravni odbor čine dva predstavnika Ministarstva, odnosno dva predstavnika opštine za ustanove čiji je osnivač opština, dva predstavnika zaposlenih i jedan predstavnik roditelja.

– Teže je manipulisati sada sa sedmoro ljudi iz odbora, nego da damo ingerencije ministru da se dogovori sa partijama prema zaslugama u partijama, a ne u prosvjeti ili u bilo čemu što je struka, da po svojoj volji postavljaju ljude na menadžerske pozicije. Imamo takva rješenja zbog kojih obrazovni sistem u Crnoj Gori treba da se stidi, i to u dugom periodu – rekla je Jelušić nedavno Pobjedi.

Poručila je da sistem mora da se otvori.

– Do sada nijeste ni sumnjali da imate politizaciju. Ranije su za vrijeme DPS režima postavljeni svi direktori koji su članovi te partije i ,,sestrinskih“ partija. U jednom trenutku izbora rukovodioca Zavoda za školstvo predominantno su stavljeni predstavnici određene vjerske

grupe. Onda se stvar promijenila dolaskom ministarke Vesne Bratić. Politizovala su se ponovo menadžerska mjesta u zavisnosti od toga ko je koliko dobio po dubini, a onda su, naravno, prevlast počeli da dobijaju predstavnici druge vjerske skupine – rekla je ona.

Članica školskog odbora Osnovne škole ,,25. maj“, u Rožajama, prof. Munirka Agović, koja je i članica Upravnog odbora nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore, komentarisala je da je dobro da se prethodni zakon promijenio na bolje, ali u svakom slučaju nužan je oprez na politički uticaj na članove ŠO. Smatra da su u našem društvu potrebne korjenite promjene da bismo ozdravili od političkog uticaja i da je za njih potrebno vrijeme.

Smjene, tužbe i šteta
Pretprošle godine bivša ministarka prosvjete Vesna Bratić masovno je smijenila direktore, njih više od 140. Obećavala je da je to nužno kako bi se depolitizovao sistem. Kasnije je objelodanjeno da su direktorska mjesta podijeljena među partijama i Bratić je kritikovana što je obmanula javnost.

Negodovali su stručnjaci što je razriješila direktore, a da prije toga nije realno utvrđeno da neko od njih nije obavljao posao kako treba. Direktori su zato na sudu dokazali da su smijenjeni mimo zakona.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …