Nova i DNP hoće da ostanu zajedno nakon gašenja DF-a: Traže novo ime

Nova srpska demokratija (Nova) i Demokratska narodna partija (DNP) zasad planiraju da i nakon raspada Demokratskog fronta (DF) i predstojećih državnih izbora ostanu u savezu, čiju formu tek treba da definišu.

To je “Vijestima” nezvanično rečeno iz tih dviju stranaka.

List je juče kontaktirao više njihovih funkcionera, ali niko nije bio raspoložen da zvanično govori o planovima nakon kraja DF-a.

su od tada koordinirali Mandić, Knežević i Medojević.

Tokom jeseni te godine, DF je dvadesetak dana protestovao ispred Skupštine zahtijevajući ostavku Vlade Mila Đukanovića. Protesti nisu urodili plodom, i na kraju su razbijeni, uz policijsko prebijanje građana i funkcionera DF-a. Mandiću se sudilo zbog pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka tokom protesta, ali je pravosnažno oslobođen.

Godinu kasnije, u oktobru 2016, održani su parlamentarni izbori na kojima je DF osvojio 18 mandata (gotovo 78 hiljada glasova), ali su njegovi čelnici Mandić i Knežević optuženi da su tog dana, s ruskim i srpskim državljanima, izvršili navodni pokušaj terorizma s ciljem sprečavanja učlanjenja države u NATO. Oni su osuđeni prvestepeno na pet godina zatvora, ali je presuda poništena. Ponovljeno suđenje je u toku.

Seriju poraza od Đukanovića DF je prekinuo na parlamentarnim izborima u avgustu 2020, kad je, uz još osam stranaka u savezu, osvojio 27 mandata (preko 133 hiljade glasova), i s Demokratama i Građanskim pokretom URA izabrao novu vlast. Međutim, zbog protivljenja Zapada, DF nije ušao u vladu.

Lekić: DF je bio ozbiljan iskorak u političkom životu Crne Gore
Nekadašnji lider DF-a Miodrag Lekić, ocijenio je da će taj savez ostati „značajna stranica novije crnogorske istorije“.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …