Lakušić: Abazović pokazao da je ipak država jača od svih, pa i građevinske mafije

Snabdijevanje vodom crnogorskog primorja tokom sezone je veliki izazov. Trenutna hidrološka situacija je veoma povoljna i sada imamo dovoljne količine vode da snabdijemo sve lokalne vodovode na primorju. Kritično je u ljetnjim mjesecima – krajem jula, u avgustu i septembru, rekao je, gostujući u večerašnjem Info plusu na ADRIA televiziji, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

On je podsjetio da su 2008. godine, kada je počeo da se gradi Regionalni vodovod, imali izdašnost od oko 2.700 litara u sekundi na izvorištu Bolje sestre, a da je to u 2021. godini palo na oko 265 litara u sekundi.

„U 2022. nismo imali mjerenja, vjerovatno je to oko 200 litara u sekundi. To govori o alarmantnom stanju, odnosno drastičnom padu izdašnosti izvora Bolje sestre“, ukazuje Lakušić.

Razlog je, pojašnjava, ekocid u koritu rijeke Morače.

„Neodgovorni ljudi, kompanije devastirali su korito rijeke Morače i tako i sam izvor Bolje sestre“, kazao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Ukazao je da su godina upozoravali nadležne institucije, ali ih niko nije čuo sve do, kako je rekao, ove godine, kada je Vlada zaustavila eksploataciju pijeska i šljunka.

„Imali smo zid ćutanja iz jednostavnog razloga – moć novca, moć kapitala i povezanost pojedinih ljudi, kompanija… Oni su imali svoje ljude u institucijama sistema“, dodaje Lakušić.

Osvrnuo se na njegova ranija upozorenja da je građevinska mafija jedna od najorganizovanijih u Crnoj Gori.

„Govorio sam da je jača od države, ali demantovao me je premijer Dritan Abazović koji je sa ministrima, prije svega Anom Novaković Đurović, pokazao da je ipak država jača od svih, pa i građevinske mafije, te je prije nekoliko mjeseci zaustavljena eksploatacija“, istakao je Lakušić.

U ovom trenutku, naglasio je, nema eksploatacije.

„Imamo pojedinačne ekscese, ali se radi o nekim manjim koncesionarima ili pojedincima i policija i inspekcije to sprečavaju“, napomenuo je.
To je prvi korak ili suslov da bi se nastavilo sa sanacijom korita Morače.

Lakušić je kazao i da mora istaći da se i dalje u koritu Morače nalaze mehanizacija i objekti koji tu ne smiju biti.

„Očekujemo da nadležne institucije reaguju, da se uklone iz korita i da se privedu pravdi“, poručio je.

On je najavio da će Regionalni vodovod izgraditi neki eksperimtetalni nasip, branu.

„Tom branom će probati da se uspori tok Morače, odnosno poveća nivo vode u koritu, a time će se povećati i nivo podzemnih voda, a tako i na izdašnost izvorišta Bolje sestre“, zaključio je Lakušić.

ADRIA.TV

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …