Reagovanje Pošte Crne Gore: Nabavke zakonite, bajadere i cvijeće su za korisnike

Pošta Crne Gore reagovala je na navode u tekstu “Dali 450 hiljada za plakare, cvijeće, fotelje, bajadere…”, juče objavljenom u “Danu”, a koji je urađen na osnovu izvještaja o sprovedenim takozvanim malim nabavkama u 2022. godini, u koji smo imali uvid.

Istakli su da reaguju u cilju istinitog informisanja javnosti, tvrdeći da je navodima iz tog teksta javnost grubo obmanuta neistinama, sa, kako smatraju, očiglednom namjerom da se licima koja se nalaze na čelnim pozicijama u Pošti nanese lična i profesionalna šteta iz njima nepoznatih razloga i motiva. Ocijenili su da se navodi u tekstu svode na pokušaj da se kod javnosti stvori utisak da je riječ o neodgovornom i bezobzirnom ponašanju rukovodstva Pošte, koje novac troši na nerazumne troškove.

– Prije svega, netačan je navod iz teksta da “državna preduzeća mogu do 10 odsto od ukupnog iznosa javnih nabavki na godišnjem nivou da sklapaju direktnom pogodbom”, budući da to ne proizilazi ni iz jedne odredbe Zakona o javnim nabavkama koji je na snazi, a koji je primjenjivan i tokom prethodne godine. U suprotnom, ne sumnjamo da bi se autor teksta pozvao na konkretnu zakonsku odredbu, pa se ovakvi navodi pojavljuju kao proizvoljni, paušalni, netačni i očigledno zlonamjerni. Netačnost navoda je još očiglednija kod činjenice da se u u samom tekstu navodi da je nabavka suprotna zakonu ukoliko iznosi preko 5.000 eura sa PDV-om, što je apsolutno netačno, već je suprotna ukoliko iznosi preko 5.000 eura bez PDV-a. U prilog tome najbolje govore i planovi javnih nabavki svih naručilaca koji su javno dostupni, iz kojih je jasno vidljivo da se procijenjena vrijednost nabavki izražava bez PDV-a. U tom smislu je članom 82 stav 3 Zakona o javnim nabavkama propisano da se procijenjena vrijednost javne nabavke iskazuje u eurima, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost, uključujući i sve troškove, nagrade i moguća obnavljanja ugovora na osnovu okvirnog sporazuma – naveli su iz Pošte, na čijem čelu su izvršni direktor Dragan Tufegdžić i predsjednik odbora direktora Igor Bulatović.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …