Pošta Crne Gore u prošloj godini potrošila 450 hiljada za plakare, cvijeće, fotelje, bajadere…

Pošta Crne Gore je prošle godine sklopila blizu 900 takozvanih malih nabavki koje su direktno ugovorene sa ponuđačem i na taj način potrošila preko 450 hiljada eura. U pitanju su nabavke male vrijednosti, do pet hiljada eura, koje se ne objavljuju preko Crnogorskog elektronskog sistema javnih nabavki (CEJN), već se sklapaju direktno sa firmama. Državna preduzeća mogu do 10 odsto od ukupnog iznosa javnih nabavki na godišnjem nivou da sklapaju direktnom pogodbom.

Prema izvještaju o realizovanim malim nabavkama Pošte u 2022. godini, u koji je “Dan” imao uvid, rukovodstvo Pošte je direktnom pogodbom nabavljalo i usluge koje su sa PDV-om koštale preko 5.000 eura, što je suprotno zakonskim propisima koji su važili u tom periodu. U ovoj godini je prag za nabavku direktnom pogodbom podignut na 8.000 eura.

Preko zakonski propisanog iznosa plaćena je instalacija i montaža slabe i jake struje, kao i mreža u novom Poslovno-logističkom centru (PLC) firmi KV sistem iz Podgorice, zatim kancelarijski materijal firmi Kasteks, te deficit Univerzalnog servisa za 2021. godinu MV konsaltu. Nabavku telefonske centrale u PLC-u firmi Integra platili su 5.974 eura, a to je takođe posao sklopljen direktnom pogodbom. Firmi Pro lajf obrasce su platili 6.037 eura putem direktne pogodne, AP printu obrasce i čekove 6.040 eura, a B-one je dobio skoro šest hiljada za održavanje softvera za arhivsku aplikaciju. Dis MNE iz Nikšića platili su 6.043 eura za koverte, Smart konsaltingu 5.566 eura za održavanje infrastrukture, firmi VKM solušn 5.747 eura za demontažu i montažu vrata u julu, a isti iznos platili su im i u avgustu za demontažu oštećenih vrata i montažu novih. Firmi Elfon su dali 5.109 eura za skenere, Globus tursu 7.684 eura za Poštanske igre, a Kasteksu 6,7 hiljada za fotokopir papir.

Za garnituru 1.580 eura

Za PLC su u martu kupili 37 stolova, koje su “Pro fajlu” platili 4.586 eura. U istom mjesecu su toj firmi platili skoro pet hiljada za obrasce.

Dosta novca dali su i firmi MAP invest za radove na PLC, odnosno za molerske radove, izradu gipsanog zida, rušenje, elektroradove, adaptaciju prostora… MAP invest je za ova četiri posla dobio preko 15 hiljada.

Osim MAP investa, dosta malih nabavki je sklapano i sa firmama “Goldi”, “Kasteks”…

Tokom godine su više puta kupovali stolove i fotelje. U julu su firmi “Dajković namos” dali skoro 700 eura za sto i fotelju, u avgustu su istoj firmi za garnituru dali 1.580 eura, a za stolice preko tri i po hiljade eura. Namještaj su kupovali i od firme “DR trejd”, kojoj su u oktobru za radne fotelje dali 612 eura.

Dosta nabavki je sklopljeno za iste stvari, sa istim firmama, više puta tokom godine.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …