Spremni na proteste ako država dozvoli kamenolom

U bjelopoljskom selu Bijedići, kako je i dogovoreno na prekjučerašnjem protestu mještana, ali i žitelja susjednih mjesta Voljavac i Pećarska, juče nije dozvoljen nastavak radova na eksploataciji kamena privatnom vlasniku firme “Elas” Šućru Omeroviću. Kako je kazao mještanin Andrija Bjelopavlić, od ranih jutarnjih sati su mještani bili na ovom putu i nijesu dozvolili prolazak Omeroviću i njegovim radnicima.

– Mi smo, kako smo se i dogovorili, čvrsto riješeni da spasimo ovaj naš kraj. Da ostanemo ovdje da živimo i udišemo normalan i zdrav vazduh i pijemo čistu vodu. Međutim, ako se nastavi sa radom u kamenolomu, to nećemo biti u mogućnosti i moraćemo da se iselimo iz domova. Da niko ne ostane na ovom području, sa kojeg se veliki dio stanovništva zbog loših uslova života već odselio i otišao trbuhom za hljebom – kazao je Tvrdišić.

On je dodao da je juče u jutarnjim satima na licu mjesta bio i inspektor za puteve i kazao da ovaj put jeste državni, ali da nije od javnog interesa.

Ne damo da se prolazi preko ovog puta jer smo ga svojim sredstvima gradili. Tu je Voljavačka rijeka, odakle ide gradska voda za Gubavač, tu je vodenica, tu je geološko nalazište… – istakao je Tvrdišić, dodajući da ne pristaju na predlog Omerovića da on radi godinu dana, koliko važe njegovi prvi dobijeni uslovi za koncesiju.

Čekaju mišljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara

Ovo područje koje se zove Ober, gdje je nalazište iz neolita staro 6.500 godina, juče je posjetio i Marko Bulatović, inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. On je za “Dan” saopštio da je sačinio zapisnik na licu mjesta i da bi danas komisija ove ustanove trebalo da izađe sa svojim mišljenjem.

– To je ili da se dozvoli rad ili zaustavi i čitav prostor stavi pod privremenu zaštitu, i da se nastavi sa arheološkim ispitivanjima – pojasnio je Bulatović.

Krsto Tvrdišić je naglasio da je bilo predloga da Omerović postavi asfalt na ovu trasu makadamskog puta, na šta mještani, kako kaže, ne pristaju, jer će od kamenoloma ako se bude radio imati ogromne štete po zdravlje i život. Upozorava da će kamenolom na ovom prostoru devastirati životnu okolinu te da će zbog svega ovoga blokirati prolaz sedam dana, koliko je dogovoreno, do kada bi trebalo da dobiju odgovor od nadležnih.

– Ukoliko se za to vrijeme ništa ne desi, i ne izađe nam se u susret po ovom pitanju, moraćemo pribjeći radikalnijim mjerama za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava prava – prava na zdrav vazduh i vodu. Drugačije ne možemo spasiti goli život i ostati na svojim ognjištima – kazao je Tvrdišić.

Vlasnik firme Elas Šućro Omerović kaže da mu nije jasno zašto se sve dešava, kad on ima sve potrebne dozvole za prvu fazu rada, koja je predviđena da traje godinu dana.

Dan

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …