Specijalni tužilac ispituje životni stil funkcionera: Na tapetu ovi rukovodioci

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore trenutno radi na četiri slučaja u kojima ispituje životni stil bivših javnih funkcionera odnosno, nesklad između njihovih zarada, imovine i luksuznog života, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

“U svim slučajevima su formirani krivični predmeti koji su u fazi izviđaja”, navodi SDT i precizira da je tome prethodilo obavještenje iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Agencija je od kraja 2020. samoinicijativno upoređivala imovinske kartone funkcionera sa dostupnim bazama podataka u cilji utvrđivanja nesklada između prihoda i imovine koju su prijavili pošto aktuelni Zakon o sprečavanju korupcije nema tu zakonsku normu.

Ta norma je dio novog zakona koji je u formi Nacrta, već usvojen na skupštinskom Odboru za antikorupciju.

“Praćenje životnog stila obuhvata upoređivanje prijavljenih prihoda i imovine u odnosu na potrošačke navike, mjesto stanovanja i imovinu javnog funkcionera, bračnog ili vanbračnog supružnika i djece”, piše u Nacrtu koji će se nakon rasprave naći pred poslanicima.

A upravo je životni stil u fokusu četiri slučaja koji su pod lupom Specijalnog tužilaštva, od kojih se dva odnose na ministre bivše vlasti, jedan na službenicu policije i jedan na odgovorno lice iz nevladinog sektora.

Imovina članova porodice nekadašnjeg ministra policije

Некадашњи министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić (Foto: gov.me)

U jednom od slučajeva, pod lupom SDT je porodica bivšeg javnog funkcionera M. N.

“Agencija je ovom tužilaštvu, 10. maja 2022. dostavila obavještenje kojim ukazuje da su pojedini članovi porodice bivšeg javnog funkcionera M. N. vlasnici nepokretne imovine, koja ne odgovara njihovim stvarnim prihodima”, navodi Specijalno tužilaštvo.

Radiju Slobodna Evropa je nezvanično potvrđeno da je riječ o Mevludinu Nuhodžiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova, sada poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je avgusta 2020., nakon tri decenije smijenjena sa vlasti.

U slučaju članova porodice Nuhodžića Specijalno tužilaštvo utvrđuje “postojanje osnova sumnje” da je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti.

“Prikupljena su obavještenja, podaci i dokazi od Uprave za katastar Budve, Žabljaka i Podgorice. Posredstvom policije, dobijena su obavještenja od M.N. i njegovih kćerki, a policiji je dat nalog da preko INTERPOL-a izvrši provjere i prikupi potrebne dokaze”, piše u odgovoru SDT na upit RSE.

U imovinskom kartonu Nuhodžića koji dostupan na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, nema podataka o imovini njegovih kćerki jer prema postojećem Zakonu javni funkcioneri nijesu dužni da prijavljuju imovinu djece koja ne žive sa njima.

U kartonu se navodi da je vlasnik stana u Podgorici od 71 kvadrata, kuće od 116 u Bijelom Polju i više od 11 hiljada kvadrata zemljišta, dok supruga Aida posjeduje kuću od 160 i dvorište od 676 kvadrata u Podgorici.

Agencija je u više navrata prethodnih godina saopštavala da je Nuhodžić kršio Zakon o sprečavanju korupcije ne prijavljujući kompletnu imovinu.

Nuhodžić reagovao

Nuhodžić je za RSE potvrdio da se radi o imovini njegove kćerke Belme, koja posjeduje dva stana, u Podgorici od 124, a u Budvi od 77 kvadrata, dok druga kćerka Dženana ima 1.000 kvadrata zemljišta na Žabljaku.

“U fokusu obavještenja koje je ASK uputio SDT-u, nalaze se nekretnine moje kćerke Belme Gušmirovičeve, koja je udata već 14 godina i živi u Pragu. Njen suprug je uspješan biznismen i vlasnik više restorana u Češkoj”, kazao je Nuhodžić.

“Što se tiče imovine moje druge kćerke, koja je bila predmet provjere – radi se o 1.000 kvadrata zemljišta u opštini Žabljak, koja je kupljena za iznos od 3.500 eura u trenutku kada je ona već pet godina radila i imala dobra mjesečna primanja”, dodao je Nuhodžić.

Slučaj bivšeg ministra Kenana Hrapovića

Некадашњи министар здравља Кенан Храповић Nekadašnji ministar zdravlja Kenan Hrapović (Foto: rtcg.me)

Neprijavljivanjem kompletne imovine, Zakon je prekršio i Kenan Hrapović, nekadašnji ministar zdravlja iz Socijaldemokrata, koalicionog partnera Đukanovićeve Demokratske partije socijalista.

Specijalno tužilaštvo, kako je potvrđeno RSE, duže od dvije godine izviđa životni stil članova Hrapovićeve porodice odnosno, ćerke Selme.

Do ispitivanja je došlo nakon što je Centar za građansko obrazovanje u aprilu 2021. podnio inicijativu Agenciji da se preispita životni stil porodice Hrapović nakon medijskih objava koje “snažno upućuju da članovi te porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda”.

Са Инстаграм профила Селме Храповић, ћерке бившег министра здравља Кенана Храповића Sa Instagram profila Selme Hrapović, ćerke bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića (Foto: RSE/Printskrin)

Do inicijative CGO je došlo nakon što je Selma na društvenim mrežama objavila fotografije koje svjedoče da je u kratkom periodu obišla Majami, Njujork, Dohu i Abu Dabi.

Iz CGO su naveli kako je vidljiv raskorak između prilično visokih, javno vidljivih troškova i onog što stoji u imovinskom kartonu koje je Hrapović podnio Agenciji.

U to vrijeme su, prema podacima dostavljenim Agenciji, njegovi mjesečni prihodi kao ministra bili oko 2.080 eura.

Hrapović za RSE nije želio da komentariše postupanje Specijalnog tužilaštva.

Provjeravan i stil života Đukanovićeve supruge

U novembru 2022. Agencija je ispitivala i životni stil Lidije Đukanović, supruge odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog skupocjene garderobe, u kojoj se pojavljuje u javnosti, potvrđeno je RSE u Agenciji.

“Tokom provjere imovine i prihoda javnog funkcionera Mila Đukanovića, nijesu utvrđene nepravilnosti koje bi dovele do pokretanja bilo kakvog postupka iz domena nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije”, piše u odgovoru Agencije.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …