Abazović: Suzbijanjem korupcije otvara se mogućnost da institucije funkcionišu mnogo bolje

Suzbijanjem korupcije na Zapadnom Balkanu otvoriće se mogućnosti da institucije funkcionišu mnogo bolje, da se promoviše mnogo više pravde, da se različite države, narodi, vjerske organizacije i identiteti pomire. Onda ćemo biti više fokusirani na budućnost i manje ćemo se baviti temama iz prošlosti”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na otvaranju SEE/DEM samita koji se u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta (IRI) održava u Budvi.

Premijer Abazović je istakao da će sve političke teme i problemi biti lakše savladani ako svi u regionu budemo pokazali ozbiljne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, dodajući da tamo gdje ti rezultati budu izostali vjerovatno su po srijedi veliki finansijski interesi i želja nekih stuktura da nacionalizmom i temama iz prošlosti manipulišu i na taj način sačuvaju veliku moć i kapital stečen u prethodnom periodu.

“Kako se u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije budu otkrivale stvari građanima će biti jasno da su sve vrijeme bili izmanipulisani i da su branili interese koji zapravo nijesu ni njihovi, ni državni ni nacionalni nego privatni”, kazao je premijer Abazović.

Kada je riječ o malignim uticajima sa strane, predsjednik Vlade je ocijenio da je za strani uticaj najplodnije tlo tamo gdje nema jakih institucije.

“Tamo gdje nema jakih institucija i gdje je korupcija raširena tamo je lako doći do političkih i biznis struktura sa novcem bez porijekla ili iz crnih fondova i ostvariti uticaj. Jačanjem institucija taj uticaj se suzbija”, kazao je predsjednik Vlade.

Abazović je zaključio da u Crnoj Gori, kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, najslabija karika, prema ocijeni premijera Abazovića, je sudska grana vlasti.

Stanje u sudstvu, premijer je ilustrovao podsjećanjem da će se uskoro pred sudom, pod optužbom za organizovani kriminal i korupciju, naći bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …