Viele Euro Geldscheine

Rekordna naplata doprinosa, Fond PIO blizu održivosti

Država je u martu od doprinosa za penziono osiguranje naplatila 39,1 milion eura, dok su za isplatu penzija potrošena 43,5 miliona eura. Ovo znači da je iznos za isplatu penzija pokriven sa 90 odsto od uplata od doprinosa, što je najveći procenat do sada.

U 2013. godini je 58 odsto novca potrebnog za isplatu penzija obezbjeđivano od naplate doprinosa, a u 2019. godini 78 osto. Ovo pokazuje da država iz budžeta sve manje novca dotira Fondu PIO za isplatu penzija i da je ovaj državni fond blizu toga da bude samoodrživ.

Novo povećanje penzija treba da se desi za maj. Prema sadašnjem odnosu rasta bruto zarada u inflacije u prethodna četiri mjeseca trebalo bi da iznosi oko pet odsto. Time će potrebni mjesečni iznos sa isplatu penzija biti povećan za oko 2,2 miliona eura. Ona će biti ispraćena sredinom juna.

U periodu januar-mart od doprinosa za penziono osiguranje naplaćeno je 91,2 miliona eura, što je za 13,6 miliona više od plana i za 27,4 miliona eura više nego u istom periodu protekle godine.

Stopa doprinosa za penziono osiguranje iznosi 20,5 odsto bruto zarade i nije mijenjana više od decenije. Razlog za rast naplate ovog doprinosa je što je značajno povećan broj zaposlenih, kao i iznos bruto zarade.

Broj zaposlenih u martu, prema podacima, Uprave za statistiku Monstat iznosio je 234,8 hiljada, a veći je bio samo u julu prošle godine kada je bio 235,3 hiljade. To znači da bi narednih mjeseci zbog turističke sezone broj zaposlenih mogao samo da raste, a time i iznos uplaćenih doprinosa.

Broj zaposlenih u martu ove godine je veći za 20 hiljada nego u istom mjesecu prošle godine.

Prosječna bruto zarada u martu, na koju se računa doprinos za penziono osiguranje, iznosila je 970 eura i bila je za sto eura veće nego prije godinu, a za 180 eura veće nego 2020. godine.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …