Miljanić na VIII Delfi ekonomskom forumu: Ohrabruje nas napredak u borbi protiv korupcije

Ministar Zoran Miljanić predstavljao je Crnu Goru na VIII Delfi ekonomskom forumu u Delfima u Grčkoj koji je okupio najviše predstavnike država Evropske unije, Zapadnog Balkana, kao i zvaničnike SAD, Velike Britanije i međunarodnih institucija.

Na panelu „Implikacije zastoja u proširenju EU”, pored Miljanića govorili su Ketrin Ešton, bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost i Angelina Eihorst, direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove pri Evropskoj uniji.

Miljanić je podsjetio da je Crna Gora u pregovaračkom procesu od 2012. godine, te da je otvorila sva poglavlja, a zatvorila samo nekoliko.

Posebno nas brine zastoj iz prethodnog perioda, kada je riječ o poglavljima 23 i 24, ali ohrabruje napredak u borbi protiv korupcije koji je zabilježen i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije. Očekujemo da će Crna Gora kao mala država sa bogatom istorijom i tradicijom i kao lider u napretku u evroatlantskim integracijama biti prva naredna članica EU, što će biti ohrabrenje i podsticaj za ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Miljanić je na marginama skupa imao niz sustreta sa učesnicima Foruma na kojima je razmatrana aktuelna situacija u Crnoj Gori sa refleksijama na region. Pored ostalog sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, te sa Martinom Mekdauelom, direktorom za Južnu i Centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu.

Provjerite slična mjesta

Miloš Medenica nudi nekretnine vrijedne 800.000 eura za slobodu

Oko 800.000 eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici kao zalog …