Željezarcima ugovori na neodređeno, prosječna plata 700 eura

Radnici Željezare EPCG, njih 229, dobili su ugovore na neodređeno vrijeme. Prosječna plata u kompaniji je 700 eura, a već u junu očekuje se da će fabrika imati sopstveni proizvod.

Kada je 19. januara potpisan ugovor o preuzimanju Željezare od strane EPCG, malo ko je vjerovao da je u pitanju ozbiljan projekat, a mnogi su bili skloni da vjeruju da je u pitanju politički marketing.

Tri mjeseca nakon potpisa, svi zaposleni su dobili ugovore na neodređeno vrijeme, 

“Naravno da smo zadovoljni, jer poslije devet mjeseci protesta i sedam mjeseci na Birou rada, radnici Željezare su 19. aprila potpisali ugovore na neodređeno”, kaže za BiznisCG Ivan Vujović, predsjednik Sindikata Željezare EPCG.

On je objasnio da su ugovori za stalnio zamijenili one na određeno vrijeme koji su važili do 1. septembra.

SOLARNA ELEKTRANA

Vujović je kazao da je zadovoljstvo kod ljudi ogromno i istovremeno najavio novi poslovni poduhvat – instalacija solarne elektrane.

“Početak instalacije solarne elektrane na krovu bivšeg pogona Vučionice je sigurno dobar znak da će Željezara već u junu imati svoj sopstveni proizvod, a nadamo se da to do tada neće biti i jedina elektrana na prostoru fabrike, jer bi trebalo da počne priprema terena i za izgradnju još jedne”, naveo je Vujović.

U fabrici je trenutno zaposleno 229 radnika Željezare, kao i 25 radnika Tošćelika.

“I sigurno da to nije konačan broj radnika, jer instaliranjem solarnih elektrana biće potrebno još radnika. Što se tiče prosječnih plata, mi i dalje pregovaramo sa upravom, jer ovo je tek početak rada i mi shvatamo situaciju u kojoj se nalazimo. Ali siguran sam da ćemo kao i do sada pronaći zajednički jezik”, objasnio je Vujović.  

Predsjednik Odbora direktora Željezara EPCG Marko Perunović je izuzetno zadovoljan dinamikom pokretanja aktivnosti u fabrici.

“Pripremni radovi, koji obuhvataju sanaciju hala, poslovnih zgrada, zemljišta, zgrade restorana, uz veliku angažovanost svih uposlenih u Željezari, idu jako dobro i mimo očekivanja”, kazao je prvi čovjek Željezare.

RAZVOJ FABRIKE

“Prosječna zarada na nivou firme je oko 700 eura”, odgovara Perunović na direktno pitanje portala BiznisCG.

Što se tiče daljih planova oni su vezani isključivo za biznis plan – izgradnja do 10 MW solarnih elektrana od kojih je započeta prva, ukupne snage 1,66 MW.

“Sljedeća faza je razvoj pratećih pogona za izradu konstrukcija i potkonstrukcija i pokušaj aktiviranja bazičnog procesa proizvodnje u čeličani, uz pronalazak partnera, čime se otvara mogućnost reaktivacije programa kovačnice”, zaključio je Perunović.

Radnici vjeruju da je zahvaljujući naporima Vlade Crne Gore i EPCG, Željezara na putu da postane gigant kojim će se ponositi Crna Gora.

Podsjetimo, EPCG je krajem prošle godine otkupila imovinu Željezare od Toščelika za 20 miliona eura. Prema zvaničnim podacima, imovina Željezare vrijedi ukupno 54 miliona eura.

Jovan OBRENIĆ

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …