Digitalne valute centralnih banaka i blokčejn tehnologije

Edukativna radionica „Digitalne valute centralnih banaka i blokčejn tehnologije“ u organizaciji Centralne banke Crne Gore i kompanije Ripple održana je danas u Podgorici.
Radionicu je vodio Bret Molin, jedan od direktora Ripple-a zaduženih za oblast digitalnih valuta centralnih banaka.
Pozdravljajući predstavnike Vlade Crne Gore, finansijskih institucija, IT zajednice i univerziteta, viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić rekla je da Centralna banka, prateći najnovije trendove, u saradnji sa kompanijom Ripple radi na pilot projektu razvoja digitalne valute/stejblkoina.
„Današnja radionica je prilika da se u ovaj državni projekat od samog starta uključi profesionalna javnost. Centralna banka Crne Gore, kao regulator i jedan od nosilaca projekta finansijske edukacije, izražava zahvalnost kompaniji Ripple koja je obezbijedila sjajne predavače na temu digitalnih valuta centralnih banaka, blokčejn tehnologija i enkripcije“, istakla je viceguvernerka Kalezić.
Nakon uvodnog predavanja, predstavnici kompanije Ripple su odgovarali na brojna pitanja prisutnih učesnika, koji su pokazali veliko interesovanje za oblast digitalnih valuta, blokčejn tehnologije i metoda enkripcije.
Predstavnici Rippla će tokom boravka u Crnoj Gori takođe održati više radnih sastanaka sa predstavncima CBCG i drugih nadležnih institucija.
Centralna banka Crne Gore je nedavno sa kompanijom Ripple dogovorila saradnju u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stejblkoina. Današnja edukativna radionica predstavlja prvi korak u saradnji definisanoj Memorandumom, a ujedno je i nastavak strateškog pristupa Centralne banke Crne Gore u oblasti finansijske edukacije.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …