Zbog 26 centi penzionerka ostala bez 150 eura pomoći

Penzionerka Sofija Nikolić iz Bara nedavnu pomoć od 150 eura od Evropske unije nije dobila zbog samo 26 centi razliku u penzije. Naime Nikolić je korisnica starosne penzije od 260,21 euro, dok je minimalna penzija sada 259,95 onima koji nemaju preko 15 godina radnog staža i manje od SSS.

Sve ovo govori, kako su kazali iz NVO Udruženje penzionera Crne Gore – za dostojan život čovjeka, da imamo ,,poremećen“ penzijski sistem i deformaciju, odnosno nepoštovanje zakonom utvrđenih penzija po kriterijumima dužine staža i visine izdvajanja penzijskih doprinosa. Upravo što su minimalne penzije vanredno jednokratno povećane 36 odsto, dok ostale nijesu dovele do toga da 80 odsto penzionera prima penziju manju od prosječne.

Anomalije

Prosječna penzija je samo 49,93 odsto prosječne plate, a trebalo bi da bude oko 80 odsto, koliko je penzioner sa punim radnim stažom izdvojio tokom svog radnog vijeka – ističu iz NVO i podvlače da, prema podacima Fonda PIO, 53,63 hiljade penzionera ili 44,7 odsto ukupnog broja prima minimalnu ili nižu penziju, što je skoro dvostruko više u odnosu na 2021. godinu.

Dvije trećine, ili skoro 80 hiljada od ukupno 120 hiljada penzionera u Crnoj Gori, prima penziju ispod prosječne, koja je u decembru iznosila 362,9 eura. Penzije veće od 800 eura prima samo 2,9 odsto ukupnog broja penzionera.

Minimalne penzije vanredno su jednokratno povećane 36 odsto, što je, kako su kazali, bilo krajnje neophodno, dok ostale nijesu.

To pokazuje da Švajcarski model nije dobar i da se usklađivanje penzija dijelom radi selektivno i naprečac. Opravdano su povećane minimalne penzije, a pitanje je i da li dovoljno s obzirom na to da je nastavljena praksa socijalnih jednokratnih davanja. Kupovna moć ostalih penzija, u isto vrijeme, umanjena je 36 odsto plus socijalna davanja – saopštili su iz Udruženja i poručili da je rezultat toga

udvostručen broj penzionera sa minimalnom penzijom, uz tendenciju nastavka povećanja njihovog broja preko 50 odsto, pa i više.

Vanrednim povećanjem minimalnih penzija unaprijeđen je status najugroženijih, međutim, iz najbrojnijeg saveza udruženja penzionera upozoravali su više puta da je potrebno dodatno uskladiti i penzije koje su ranije bile blizu 250 eura, a primaju ih korisnici sa 40 godina staža.

Iz Fonda PIO kazali su Pobjedi da je, nažalost, isplata jednokratne pomoći određena visinom penzije.

Bez obzira koji je iznos određen kao granični, uvijek postoji jedan broj penzionera koji, zbog toga što im je visina penzije malo iznad utvrđene granice, nema pravo na pomoć. Ovakvi slučajevi ne bi postojali jedino u situaciji da se jednokratna pomoć isplati svim penzionerima, bez obzira na visinu penzije – kazali su iz Fonda PIO.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …