Protest umjetnika ispred zgrade Vlade


Podgorica, ( Media Biro ) – Oko stotinu umjetnika i građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici kako bi iskazali nezadovoljstvo uzrokovano Granskim kolektivnim ugovorom i sveukupnim stanjem u kulturi Crne Gore.
“Ujedinjeni u borbi protiv diskriminacije i za lično, ali i dostojanstvo profesije, pa i kulture države, imaju samo jedan zahtjev”, kazao je predsjednik novoformiranog Slobodnog sindikata kulture Crne Gore, Vukan Pejović.
On je poručio da umjetnici imaju samo jedan zahtjev koji, kako je kazao, nosi sa sobom borbu protiv diskriminacije, vraćanje dostojanstva umjetničkom pozivu a samim tim borbu za kulturu u ovoj državi.
“Zahtijevamo da dobijemo obećano uvećanje od 25 odsto i da se održi sjednica Odbora do kraja nedjelje. Rješenjem ovog problema ćete demonstrirati sposobnost da rješavate nastale probleme i da ne može samovolja pojedinaca iz Sindikata kulture ili bilo koje organizacije da bude jača od čitave Vlade Crne Gore”, poručio je on.
Prisutnima su se obratio i glumac Miša Obradović.
“Priča o koeficijentima i sramnom postupanju Sindikata kutlure prema nama samo je kap koja je prelila već godinama prepunu čašu katastrofalnih odluka u kulturi koji najviše idu na štetu nama umjetnicima. Javnost zbog toga mora da čuje i da zna da do 2016.godine samo glumci nisu imali pravo da zasnuju stalni radni odnos u pozorištu, dok svi drugi jesu”, poručio je on.
Protest je završen performansom, nakon čega su Vukan Pejović, Katarina Krek, Jelena Simić kao i Petar Garić iz Muzičkog centra ušli u zgradu Vlade.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …