Nalog o rušenju Đukanovićevih kuća još putuje poštom

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović još nije primio rješenje kojim mu je Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) naredila da sruši dvije kuće u nikšićkom naselju Kočani. Iz ministarstva, kojim rukovodi ministarka Ana Novaković Đurović, za “Dan” su kazali da je Đukanoviću rješenje poslato poštom.

– Prema trenutnim informacijama, stranka još uvijek nije primila rješenje koje joj je poslato putem Pošte Crne Gore – odgovorili su “Danu” iz MEPPU.

Rješenjem o rušenju, koje je inspekcija donijela 4. aprila, odnosno dva dana nakon predsjedničkih izbora, Đukanoviću je ostavljen rok od 20 dana od prijema te odluke da postupi po njihovom naređenju. Kako Đukanović još nije dobio rješenje, taj rok još nije počeo da teče.

Iz ministarstva objašnjavaju da Đukanović ima pravo na podnošenje žalbe na rješenje inspekcije.

– Urbanističko-građevinska inspekcija donijela je rješenje o rušenju. Ukoliko subjekat nadzora iskoristi svoje zakonsko pravo i podnese žalbu ovom ministarstvu, o istoj će odlučivati drugostepeni organ Odjeljenja za licenciranje, registar i drugostepeni postupak. U skladu sa donijetim rješenjem drugostepenog organa ova inspekcija će nastaviti da vodi upravni postupak i preduzima potrebne mjere i radnje – kazali su iz tog resora.
Inspekcija je donijela rješenje o rušenju dvije Đukanovićeve kuće u Kočanima jer su, kako tvrde, u suprotnosti sa prostorno-urbanističkim planom opštine Nikšić. Radi se o dva objekta površine 170 i 89 metara kvadratnih.

Komentarišući rješenje inspekcije o rušenju njegovih kuća, Đukanović je ranije izjavio da se radi o “oholom, divljačkom, revanšističkom ponašanju ljudi koji misle da im može biti”.

– Kuća je staro porodično imanje, s početka 20. vijeka, na kome su živjeli moj djed i otac, i to je zona koja ni do danas nije urbanizovana. Znate da je bio donesen zakon koji je omogućio svakome da plati to što treba da plati, i da legalizuje svoje objekte. To je prijavljeno od strane onih koji su vlasnici. Država to nije mogla da legalizuje jer ni tada, ni danas nema regulacioni plan. Zakonom je 2018. godine bilo predviđeno da se taj postupak obustavi dok se ne donese regulacioni plan. Dakle, vlasnik tog objekta u tom trenutku je uradio ono što je bilo do njega. Ne može on u ime države donijeti regulacioni plan – izjavio je ranije Đukanović.

Đukanovićeva advokatica Neda Ivović ranije je u saopštenju medijima navela da je 2018. godine sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić predat zahtjev za legalizaciju ovih objekata. Tada je istakla da je Sekretarijat donio rješenja o prekidu iniciranih postupaka do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore.

Dan

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …