Nakon više godina kašnjenja, Finska pokrenula najveći nuklearni reaktor u Evropi

Nekoliko sati nakon što je Njemačka zatvorila svoju atomsku eru isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora, najveći pojedinačni reaktor u Europi ušao je u redovnu upotrebu u Finskoj, rekao je njegov operater u nedjelju.

Očekuje se da će sljedeća generacija Olkiluoto 3, koja sada proizvodi oko 14 posto električne energije u zemlji, ostati operativna “barem sljedećih 60 godina”, prema TVO operateru lokacije.

Njemačka je u međuvremenu službeno okončala desetljeća korištenja nuklearne energije isključivanjem posljednja tri nuklearna reaktora u subotu.

Prije ponoći s električne mreže isključeni su reaktor Isar 2 na jugoistoku zemlje, postrojenje Neckarwestheim na jugozapadu i Emsland na sjeverozapadu.

Najveća evropska ekonomija nastojalo je ostaviti za sobom nuklearnu energiju od 2002., ali je postupeno ukidanje ubrzala bivša kancelarka Angela Merkel 2011. nakon taljenja nuklearne elektrane Fukushima u Japanu.

U Finskoj je evropski reaktor s vodom pod tlakom (EPR) u međuvremenu pušten u redovino rad nekih 18 godina nakon početka izgradnje reaktora i 14 godina nakon što je prvobitno planirano da krene u komercijalnu proizvodnju.

Nakon što je prvi put postigao punu snagu u septembru prošle godine, trebao je ući u komercijalnu proizvodnju struje u decembru, ali je početak odgođen nekoliko puta tokom faze testiranja.

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …