Ministar: Kina priprema invaziju na Tajvan

Kina je održala vojne vježbe u blizini Tajvana prilikom čega je simulirala i precizne vojne udare na ovu državu. Nakon završenih vježbi nisu se povukli sa položaja, a tajvanski ministar vanjskih poslova upozorava da sve izgleda kao da se pripremaju za rat protiv ostrva.

Šef diplomatije Tajvana Joseph Wu je govorio za CNN nakon završenih vojnih vježbi njihovih susjeda koje su bile usmjerene i protiv njih.
“Pogledajte vojne vježbe, kao i njihovu retoriku, izgleda da se pokušavaju pripremiti za pokretanje rata protiv Tajvana. Tajvanska vlada na kinesku vojnu prijetnju gleda kao na nešto što se ne može prihvatiti i mi to osuđujemo”, rekao je Wu.

Upitan da li Tajvan ima osjećaj kada bi moglo doći do potencijalne kineske vojne akcije, s obzirom na procjene američkih obavještajnih službi da je kineski predsjednik Xi Jinping dao instrukcije svojoj vojsci da se pripremi do 2027. godine, Wu je izrazio povjerenje u tajvanske pripreme.

“Kineski lideri će dvaput razmisliti prije nego što odluče da upotrebe silu protiv Tajvana. I bez obzira na to da li je 2025. ili 2027. ili čak i poslije, Tajvan jednostavno treba da se pripremi”, rekao je.
Kina je vježbe započela u subotu, dan nakon što se predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen vratila iz desetodnevne posjete Srednjoj Americi i SAD-u. Oni su i prošle godine vježbe održali nakon historijske posjete predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Klix

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …