Ljekari nijesu uspjeli da utvrde prisustvo šuge u butiku “Zara”

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje nijesu uspjeli da utvrde da su osobe oboljele od šuge, tu zaraznu bolest dobile iz butika “Zara”. Žarište nije evidentirano, a kako je saopšteno Portalu RTCG, u martu je prijavljeno 20 slučajeva zaraze na nivou države.

Sredinom prošlog mjeseca “Pobjeda” je objavila da neki građani sumnjaju da su šugu dobili iz tog popularnog butika, jer im se, kako su tvrdili, nakon nošenja “Zarine” odjeće pojavio osip na stomaku ili leđima.

Portal RTCG kontaktirao je sanitarne inspektore Uprave za inspekcijske poslove i Institut za javno zdravlje kako bismo saznali da li je zarište zaraze utvrđeno u “Zari” i što je po ovom pitanju učinjeno. Iz Uprave nam je rečeno da su tražili od epidemiologa da ispitaju ovaj slučaj čim su dobili prijavu.

“Institut za javno zdravlje je obavijestio sanitarnu inspekciju da nema prijavljenih slučajeva koji bi ukazali da postoji povezanost sa pomenutim butikom”, naveli su u odgovorima za Portal RTCG.

Rekli su da zdravstveno – sanitarni inspektori ne kontrolišu garderobu, već obavještavaju nadležno Higijensko epidemiološku službu odnosno Institut za javno zdravlje o prijavi, nakon čega se ta zdravstvena ustanova bavi provjerom navoda iz prijave.

“Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati sa sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje. U slučaju da postoji sumnja, sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa kolegama iz Instituta na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere”, navode iz Uprave.

Nakon što epidemilozi utvrde zarazu, sanitarni inspektor donosi rješenje o izolaciji zaražene osobe i osoba sa kojima je bio u kontaktu.

Iz Instituta za javno zdravlje nije nam konkretno odgovoreno o slučaju “Zara” i tome što su pokazali nalazi, ali su istakli da je jako mala vjerovatnoća da se ovo zarazno oboljenje prenese putem garderobe. Kažu da se ovo dešava rijetko i da mogućnost zaraze zavisi od vremenskog perioda nošenja zaražene odjeće.

Tokom marta Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti prijavljeno je 20 slučajeva šuge na nivou države.

Za isti period prošle godine prijavljeno je 28 slučajeva.

“Tokom marta 2023. godine u Podgorici je registrovano pet slučajeva dok je za isti period prethodne godine registrovano šest slučajeva. Navedeni podaci upućuju da je broj oboljelih uobičajen za posmatrani vremenski period”, kažu iz Instituta.

RTCG

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …