Crnogorski penzioneri: Povećanje penzija od 20 odsto ili masovni protesti

Nezadovoljni svojim položajem i standardom penzioneri traže od Vlade da im poveća penzije za 20 odsto, ili izlaze na proteste, jer i previše je ta populacija građana bila diskriminisana i na marginama društva, odnosno ćutala na svoju štetu, poručuje Grupa penzionera Crne Gore.

– Više ne pristajemo na to. I penzioneri imaju svoje dostojanstvo, i hoće i oni pristojnije da žive, a ne da gladuju kao u zla vremena DPS-a i družine, kada su im povećavane penzije svake prestupne godine i u promilima. Ovaj cjenovni udar i povećanje životnih namirnica dodatno su uticali na pogoršanje ionako lošeg standarda većine penzionera, i mnogi od njih ponovo su dovedeni u situaciju da se bore za golo preživljavanje, jer ono prihvatljivo povećanje penzija poslije smjene odnarođene vlasti 30.8.2020. godine, rastuća inflacija je potrla, jer je većina cijena važnih životnih namirnica porasla i preko 100 odsto, i stoga su penzioneri prinuđeni da traže ovo povećanje penzija, kao kompromis za inflaciju odnosno da bi bar malo ublažili krizu u kojoj su se mnogi našli – poručuje ova grupa najstarijih sugrađana.

Penzioneri smatraju prilično zakašnjelom državnu intervenciju na smanjenju cijena životnih namirnica, posebno što te mjere nijesu bile sveobuhvatne i na duži rok, odnosno njima nijesu obuhvaćene one namirnice i artikli iz čuvene Monstatove korpe.

– Samo mjerama kojima bi se sve bez izuzetka cijene životnih namirnica vratile na nivo od prije godinu ili dvije, moglo bi se govoriti o nekom značajnijem smanjenju cijena i prihvatljivijem za platežnu moć većine građana, a pogotovo većine penzionera; sve drugo je reklama, farsa ili politikantske mjere za lakovjerne i pred neke izbore. Imajući sve ovo u vidu, i da život od 270 ili 300 i nešto više eura penzije nije život no siromaštvo kojemu se nažalost ne nazire kraj, penzioneri “okreću list”, i ubuduće će nastojati da se organizuju i sami više pozabave svojim statusom u društvu, životnim standardom, stambenom problematikom i drugim pitanjima, manje će brinuti tuđe interese, i tapšati onima koji su ih doveli do nivoa beznađa – navodi se u proglasu.

Penzioneri očekuju da će Vlada i njen premijer i ministar finansija imati razumijevanja za opravdani zahtjev penzionera i situaciju u kojoj se većina njih našla, ne svojom krivicom, i odobriti traženi iznos od 20 odsto za povećanje penzija, jer prekipjelo je penzionerima, i oni su ljudi koji hoće da pristojnije žive, a ne da kao neki od njih prosjače po ulicama ili prebiraju po kontejnerima dok se, na drugoj strani, nekontrolisano rasipa narodni novac gdje ne treba.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …