Danas odluka o gradonačelniku: Tri imena u igri

Partije koje će formirati novu vlast u glavnom gradu danas bi trebalo da se usaglase o kandidatu za gradonačelnika Podgorice, za koga je navedeno da nesporno treba bude iz Pokreta Evropa sad (PES), potvrđeno je “Vijestima”.

Tome će prethoditi i sastanak Predsjedništva PES-a koje će delegirati tu osobu.

U jučerašnjem nastavku pregovora predstavnici partija pobjedinica lokalnih izbora su se usaglasili da to treba da bude neko prepoznat u javnosti, kako bi se udovoljilo izbornoj volji građana.

Najozbiljnija kandidatkinja za gradonačelnicu je potpredsjednica Pokreta Olivera Injac, koja je bila druga na izbornoj listi. Nosilac je bio Jakov Milatović, koji je u nedjelju izabran za predsjednika države. Prema saznanjima “Vijesti”, osim Injac, u opciji su i i Andrej Milović i Tihomir Dragaš, a odluka će zavisiti uglavnom od toga da li je bivša ministarka odbrane spremna da prihvati izazov i rukovodi Podgoricom.

”Vijestima” je nakon jučerašnjeg sastanka partija nezvanično rečeno da će pregovori biti intenzivirani kako bi do 12.aprila biće verifikovani mandati odbornicima i izabran predsjednik Skupštine. Nova podgorička vlast bi prvog čovjeka glavnog grada mogla izabrati nakon konstitutivne sjednice novog saziva lokalnog parlamenta.

Takvu mogućnost je u utorak nagovijestio dosadašnji predsjednik Skupštine Đorđe Suhih nakon sastanka sa predstavnicima partija koje su na lokalnim izborima 23. oktobra dobile odbornike, a tu opciju nisu isključili ni pojedini funkcioneri tih partija. Dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković (DPS) je najavio da će 12.aprila podnijeti ostavku i da se nada da će nova parlamentarna većina gradonačelnika izabrati istog dana.

Vukoviću je ta pozicija bila nezakonito produžena od jula prošle godine, kada je reizabran nakon odlaganja lokalnih izbora u glavnom gradu.

U novom sazivu gradskog parlamenta biće 58 odbornika, od čega će DPS imati 24, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, koalicija Demokrata šest i URA četiri mandata.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …