Skupština u utorak glasa o četvrtom sudiji: Bojkot izgovor da se ne popuni Ustavni sud?

Malo je vjerovatno da će Skupština na sjednici u utorak izabrati četvrtog sudiju Ustavnog suda, jer opozicija ne učestvuje u radu parlamenta otkada je predsjednik države Milo Đukanović donio ukaz o njegovom raspuštanju, što bi, kako kažu sagovornici “Vijesti”, mogao biti izgovor da se ne kompletira važna institucija i ostane pod kontrolom “jednog centra”.

U utorak je druga sjednica prvog redovnog proljećnjeg zasjedanja u 2023. godini, a na dnevnom redu je, između ostalih tačaka, i ponovno glasanje za četvrtog sudiju Ustavnog suda, Faruka Resulbegovića koji nije dobio potrebnu većinu 27. februara. Na toj sjednici, za sutkinje Ustavnog suda izabrane su Snežana Armenko, Momirka Tešić i Dragana Đuranović. One su dobile potrebnu većinu glasova, dok su kod glasanja za Resulbegovića uzdržani bili poslanici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, pa je on dobio 46 glasova “za”, što je bilo manje od potrebna 54 (dvotrećinska većina).

Dobile potrebnu većinu glasova na sjednici 27. februara: Đuranović, Armenko i Tešić
Dobile potrebnu većinu glasova na sjednici 27. februara: Đuranović, Armenko i Tešićfoto: Skupština
Međunarodna zajednica već tada je pozvala da se izabere i četvrti sudija, a iz Evropske komisije su juče poručili da za napredak u pristupanju EU, što je želja velike većine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a posebno Ustavnog suda.

”Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija”, rekla je “Vijestima” portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana: Pisonero Hernandez
Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana: Pisonero Hernandezfoto: Evropska komisija
U drugom krugu glasanja, za izbor Resulbegovića je potrebna tropetinska većina (49 glasova), što znači da su mu neophodni i glasovi opozicije koja nije prisustvovala prvoj sjednici Skupštine, a nije učestvovala ni u radu odbora, jer, kako su više puta rekli, ne žele da učestvuju u radu parlamenta koji je raspušten.

”Skupština Crne Gore je legitimno raspuštena i besmisleno je da nastavi rad”, rekao je nedavno poslanik Liberalne partije Andrija Popović u emisiji Reflektor na TV Vijesti.

Iz DPS-a, SD-a, SDP-a i BS-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će doći na sjednicu u utorak.

Poslanica Demokratskog fronta i predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić ocijenila je da bi bojkot izbora i posljednjeg kandidata za sudiju pokazao da još u dijelu opozicije postoji težnja da se održi princip kontrole svih državnih organa i tijela iz jednog centra.

”To je onaj princip koji je kao dominantan u prethodnom tridesetogodišnjem periodu doveo Crnu Goru u stanje ozbiljne institucionalne deformacije, do krajnjih granica ugrozio načelo vladavine prava i na kraju, ali ne najmanje važno, blokirao proces pregovora sa EU”, rekla je Kordić “Vijestima”.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …