Obrušen potporni zid, evakuisane porodice koje su ukazivale na problem

Prilikom izvođenja radova na izgradnji stambenog objekta u Novom naselju u Škaljarima, u četvrtak je došlo do pucanja i obrušavanja potpornog zida na gradilištu, ali srećom nije bilo nastradalih i povrijeđenih. Dio zida je prilikom pada djelimično “povukao” i teren na kojem se nalaze privatne kuće porodica Knezović i Matković, oštetivši njihove objekte. Porodice su evakuisane iz svojih domova, uključujući i porodicu Poček koja je stanovala u objektu u susjedstvu.

Urbanističko građevinska inspekcija je odmah investitoru – firmi “Rove Invest” doo, zabranila izgradnju stambenog objekta na katastarskim parcelama broj 139, 140,141 i 2/17 KO Škaljari. Inspekcijski pregled su, kako prenosio Radio Kotor, izvršili urbanističko građevinski inspektori Dragan Zejan i Dejan Šinjik, čemu je prisustvovao glavno i odgovorno lice na gradilištu inženjer Ivan Nedović.
Mjera zabrane izrečena je “zbog eventualne opasnosti po ljude i okolinu” i, kako je navedno u zapisniku, trajaće do obezbijeđenja terena, uz novi elaborate koji će uraditi stručno lice na osnovu novonastale situacije.

Na licu mjesta bio i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i obećano da će porodicama biti obezijeđen smještaj, što je i ispunjeno.Naime, Opština je porodicama Knezović i Matković obezbijedila smještaj u naselju Zlatne njive i to sve do izgradnje novih stanova.

Nedović: Uradiće se eleborat zaštite

Glavno i odgovorno lice na gradilištu inženjer Ivan Nedović kazao je da je na snazi obustava radova, osim na sanaciji.

Doći će stručnjaci da procijene šta je tu najbolje da se uradi. Uradiće se novi elaborat zaštite, po tome da se obezbijedi gradilište i onda može da se nastavi sa radovima. Na terenu se trenutno vrši nasipanje, obezbijeđuje se kosina – izjavio je Nedović za Radio Kotor.
Dodao je da je porodici Knezović, čija kuća je značajno oštećena i neupotrebljiva za bezbjedno stanovanje, nudio saradnju, ali da su oni to odbili.

  • Voljan sam da sačinimo ugovor kod notara da ćemo da im saniramo kuće, popravimo, kako se odluče i slože. Knezović nije za nikakav dogovor,a sa Matkovićem još nijesam pričao – kazao je Nedović.

Inače, vlasnici kuća još od novembra prošle godine upozoravaju da će doći do obrušavanja terena. Oni su 17. februara ove godine za “Dan” kazali da su prijave predali i tužilaštvu, policiji, inspekciji, ali i da je izostala reakcija nadležnog republičkog inspektora. Luka Knezović i Milan Matković ističu da im je investitor tvrdio da se sve odvija u skladu sa propisima i izdatim urbanističko-tehničkim uslovima.

– Četiri mjeseca vapimo i tražimo da se obustavi gradnja, obrušava se teren koji podložan eroziji i tu niko nebi gradio. Prvu prijavu podnijeli smo 16. novembra prošle godine Komunalnoj policiji. Podnijeli smo i tužbu Osnovnom sudu protiv investitiora firme Rove, ali niko nije regovao. U pitanju su pare, jer se stanovi grade za prodaju i metar stambenog prostora staje 2.850 eura – kaže Knezović i konstatuje “da je pravna država neko je pod hitno trebao biti uhapšen”.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …