Četvorica policajaca pod lupom tužilaštva

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, nakon provjera izvršenih u februaru, dostavilo je tužilaštvima spise protiv četvorice policijskih službenika kako bi se utvrdilo da li u njihovim postupanjima ima elemenata krivičnog djela. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjeriće da li su službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad O.O. i F.D. prekršili zakon, nakon prijave koju je Unutrašnjoj kontroli podnio Danilovgrađanin R.M. U pritužbi je opisao četiri različita događaja zbog sumnje u nezakonito postupanje policijskih službenika u tim slučajevima.

Drugi sumnjivi slučaj ispitaće Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju, i to po prijavi porodice R.(L.) N. iz tog grada. Oni su podnijeli pritužbu zbog postupanja policijskog službenika Stanice policije Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje Dž.I., koji je 14. novembra prošle godine preduzimao službene mjere i radnje povodom pretresanja kuće i pomoćnih objekata koji su u vlasništvu R.N.

Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskog službenika Stanice policije Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje Dž.I. zbog teže povrede službene dužnosti iz čl.95 st.1 t.1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza). Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskog službenika Dž.I. u predmetnom slučaju ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – piše u izvještaju Unutrašnje kontrole.

Višem državnom tužilaštvu u Podgorici dostavljeno su spisi nakon provjere koju su samoinicijativno pokrenuli službenici Unutrašnje kontrole. Tokom istrage inspektori su utvrdili da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik počinio težu povredu službene dužnosti iz čl.173 st.1 t.4 Zakona o unutrašnjim poslovima – nepreduzimanje mjera za zaštitu bezbjednosti lica, imovine i povjerenih stvari, zbog čega su nastupile teže posljedice. Osim tužilaštvu, izvještaj o ovom slučaju dostavljen je i i direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskog službenika.

Inspektori su pokrenuli istrage u još dva slučaja, ali tokom kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja.

Dan

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …