Vučić: Donio sam odluku da Srbija ne uvede sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče u Kraljevu kako je donio odluku da Srbija ne uvede sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

On je istakao kako misli da je odluka o neuvođenju sankcija Rusiji bila ispravna u trenutku kada je donesena, te da je ispravna i sada.

Govoreći o zahtjevima iz Evropske unije da Srbija uskladi vanjsku politiku kao zemlja kandidat za članstvo i da uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da Srbija mora ostati na evropskom putu ali i čuvati tradicionalne prijatelje.

“Bit će odluka i ovakvih i onakvih, morate da se migoljite i provlačite, ali je najvažnije da čuvamo svoju zemlju i očuvamo budućnost naše djece”, naveo je, prenosi Beta.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je nedavno kako je od početka rata u Ukrajini stajalište Srbije isto i da on nije rekao ništa novo kada je izjavio da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost uvođenja sankcija Rusiji.

Dačić je rekao da će Srbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji samo ukoliko njeni građani budu trpili nepopravljivu štetu, odnosno ukoliko bude dodatnih pritisaka. Kaže da do sada nije bilo potrebe da se sankcije razmatraju niti donose.

Prema njegovim riječima, trgovinska razmjena Srbije s Rusijom nikad nije bila velika, dvije do tri milijarde dolara, a od toga je mahom riječ o uvozu energenata iz Rusije.

Klix

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …