Prepucavanje oko milionskog posla pilotaže brodova u Bokokotorskom zalivu

Pošto je Upravni sud proglasio ništavnim koncesione ugovore Luke Kotor i See Pioneer Montenegra, a po tužbi treće bokeljske firme koja ispunjava uslove za pilotažu, počelo natezanje između Luke Kotor i Vlade oko dodjele koncesije. Vlada hoće novi tender, Luka Kotor traži aneks poništenog ugovora iz 2022.
Zbog milionski vrijednog posla pilotaže brodova, koja podrazumijeva bezbjedno vođenje brodova u akvatorijumu Luke Kotor, godinama se vode sudski sporovi.

Situacija je kulminirala krajem 2022. godine, kada je Vlada oduzela koncesiju za pilotažu Luci Kotor i privatnoj firmi Sea Pioneer Montenegro, koju su dobili na tenderu 2020. godine. To je urađeno na osnovu presude Upravnog suda, a po tužbi trećeg učesnika na tenderu, firme Boka Pilot & tug boat services iz Bijele. Međutim, početkom ove godine Vlada je poništila sopstvenu odluku i 9. februara 2023. godine naložila Ministarstvu kapitalnih investicija da donese novo rješenje.

Nakon sastanka u resornom ministarstvu 27. marta iz Luke Kotor su se oglasili zahtjevom da ih MKI pismeno obavijesti da je ugovor o pilotaži raskinut, kako ne bi plaćali godišnju naknadu za pilotažu od 250.000 eura. Objasnili su da je Upravni sud u aprilu 2022. godine utvrdio da je ugovor o pilotaži nevažeći, a da su u oktobru dobili rješenje za naplatu koncesije za tu godinu.

– Kad dobijemo zvaničan stav da je postojeći koncesioni ugovor raskinut, niko neće moći da vrši poslove pilotaže u Luci Kotor. U protivnom, svi učesnici će kršiti zakon – naveli su iz Luke Kotor, gdje su uvjereni da MKI ne preostaje ništa drugo nego da predloži Vladi potpisivanje aneksa ugovora sa njima i See Pioneer Montenegrom.

U međuvremenu, Luka Kotor obavijestila sve brodare i agente da u njenom koncesionom području mogu koristiti samo njenu pilotažu

Iz Ministarstva kapitalnih investicija ističu da je nakon presude Upravnog suda nastupila apsolutna ništavost prethodno zaključenih ugovora o koncesiji sa Lukom Kotor i Sea Pioneerom Montenegro i da je trebalo raspisati novi tender. To im je, međutim, onemogućeno jer je Luka Bar Upravnom sudu podnijela tužbu protiv vladine odluke da Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama bez odlaganja pripremi koncesioni ugovor o lučkoj pilotaži u Bokokotorskom zalivu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …