Potpisan Ugovor o izgradnji bulevara Aerodrom Tivat – Jaz

Danas je u vili Gorica potpisan Ugovor za izgradnju bulevara na dionici magistralnog puta M-1 Aerodrom Tivat – Jaz od strane Radomira Vuksanovića, direktora Uprave za saobraćaj, Borislava Ivankovića, izvršnog direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Lu Jao, zastupnika konzorcijuma Šandong.

Radi se o rekonstrukciji najfrekventnije dionice u državi, koja podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, sa po dvije saobraćajne trake, trotoarima u cijeloj dužini puta i kružnim tokovima, kao i novi cjevovod Regionalnog vodovoda koji će poboljšati napajanje vodom opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Projekat rekonstrukcije predviđa izgradnju i rekonstrukciju pet mostova. Projektom će biti ugrađeni novi sistemi pasivne bezbjednosti saobraćaja kao i nova saobraćajna signalizacija. Projekat predviđa i izgradnju javne rasvjete na čitavoj dužini saobraćajnice od 16km.

„Ovo je jedan od najfrekventnijih i najopterećenijih putnih pravaca u Crnoj Gori. Podatak da tokom ljetnje turističke sezone imamo dnevni saobraćaj preko 30000 vozila dovoljno govori kolika je potreba da se ovaj projekat što prije realizuje”, naglašeno je tokom svečanog potpisivanja.

Projekat se finansira od kreditnih sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 14 milona eura bez PDV. Kao najpovoljnija odabrana je ponuda kineskog konzorcijuma Shandong sa vrjednošću od 53 miliona bez PDV. Projekat će biti realizovan po FIDIC ugovornim pravilima, uz praćenje radova od strane stručnog nadzora koji je izabran takođe na međunarodnom tenderu. Planirano je da se rekonstrukcija pomenutog putnog pravda završi dvije godine od početka radova.

Premijer dr Dritan Abazović poručio je da će intenzivniji radovi na bulevaru početi nakon ljeta, a naveo je i da je ambicija Vlade da gradi nastavak postojećeg auto-puta kao i jadransko – jonski auto-put.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su još i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, kineski ambasador u Crnoj Gori Fan Kun, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović, Remon Zakarija i Rade Ralević, predstavnici Evropske investicione banke u Crnoj Gori, potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, kao i brojni predstavnici kineskog konzorcijuma Shandong.

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …