Crnogorska berza električne energije startuje 26. aprila

Pokretanje crnogorske berze električne energije planirano je za 26. april, kazao je u intervjuu za “Dan” direktor državnog preduzeća “Berza električne energije” (BELEN) Matija Medojević. Preduzeće čiji su vlasnici Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski operator tržišta električne energije, osnovano je polovinom 2017. godine, a sa radom je počelo polovinom 2002. godine.

– Do sada je na našoj berzi funkcionisalo isključivo dugoročno tržište, koje se uglavnom koristilo za nabavku radi nadoknađivanja gubitaka u distributivnoj i prenosnoj mreži shodno Zakonu o energetici. Berza će funkcionisati u saradnji sa renomiranim francusko-njemačkim konzorijumom EPEX SPOT-om i slovenačkim BSP South pool-om, što čini garanciju za kvalitet i pouzdanost usluga koje ćemo pružati, a koje će biti na nivou EU– izjavio je Medojević.

Cilj formiranja berze električne energije u Crnoj Gori prije svega je podsticanje transparentnosti i konkurentnosti veleprodajnog tržišta. Pokretanjem tih aktivnosti šalje se cjenovni signal ka svim investitorima, kao i učesnicima na samom tržištu, koliko vrijedi njihova investicija i njihova aktivnost.

Šta će domaća berza donijeti drugim proizvođačima elektične energije u Crnoj Gori, poput vlasnika mHE koji su izašli iz sistema podsticaja? Koliko će energetskim subjektima iz Crne Gore biti bolje da trguju na crnogorskoj berzi u odnosu na berze u drugim zemljama?

Trenutno stanje na globalnom tržištu električne energije stvorilo je idealan momenat za male proizvođače da izađu iz podsticaja, imajući u vidu da je u proteklih godinu dana tržišna cijena konstantno veća za 50 odsto, pa i više, od cijena koje su bile ranije ugovorene. Energetskim subjektima iz Crne Gore koji planiraju da se bave prodajom električne energije otvaranje lokalne berze će umnogome olakšati plasman na tržište, imajući u vidu znatno niže troškove od eventualnog izlaska na neku od berzi u regionu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Zabranjena prodaja energetskog pića “Prime”

Popularno piće Prime koje se proizvodi kao napitak u bocama, ali i kao eneregetsko piće …