Važan stav Ministarstva poljoprivrede oko malinara i cijena

Proizvođači malina su isključivo sa hladnjačarima sklopili dogovor o otkupnoj cijeni malina, pa su hladnjačari dužni da ih isplate po dogovorenoj cijeni, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede. Naveli su da oni nemaju zakonske mogućnosti, a ni novca predviđenog Agrobudžetom, da pomognu malinarima i otkupljivačima.

CIJENA
Malinari danima protestuju i blokiraju magistralu na Ribarevinama i putne pravce prema Bijelom Polju i Prijepolju, Beranama i Podgorici i insistiraju da im prošlogodišnji rod plate po 4,3 eura za kilogram, a ne za 2,3 eura.

Malinari su krajem prošle godine imali sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, a trenutno traže prijem kod premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

– Cijena maline je slobodno formirana među hladnjačarima i proizvođačima. Na početku sezone projektovana je izrazito visoka cijena u otkupu malina, koja je dobijena pod uticajem Srbije, a pravdajući se na neizvjesnost u pogledu cijena inputa i odnosa ponude i tražnje na svjetskom tržištu. Problem je nastao u drugoj polovini prošle godine, kada tradicionalna tržišta u EU nijesu mogla apsorbovati veliku količinu malina sa teritorije Srbije, BiH i Crne Gore, pa je visoka cijena u otkupu oborena naglim padom tražnje – saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede. Crna Gora, kako kažu iz Ministarstva, najčešće preuzima cijenu po kilogramu maline koja je u Srbiji i BiH. – Prošle godine, hladnjačari u Crnoj Gori su se upravljali prema cijeni od 500 dinara po kilogramu, koliko je plaćano u Srbiji ili ekvivalentno u protivvrijednosti 4,3 eura po kg – kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

PRESKUPO
Naveli su da malinari navode da je u šest hladnjača 300 do 350 tona smrznute maline. – Proizvođači su isključivo sa hladnjačarima sklopili dogovor o cijeni, pa su hladnjačari dužni da ih isplate po dogovorenj cijeni – poručeno je iz Ministarstva.

Navode da po Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstvo ni u kojem slučaju ne može samostalno da donese odluku u konkretnom problemu. – Pored svega, ukoliko bi Vlada donijela odluku o pružanju pomoći i zadužila Ministarstvo poljoprivrede da sprovede zaključke, ovo ministarstvo će isto i prihvatiti – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Oni navode da bi pomoć za pokrivanje troškova otkupa iznosila 700 hiljada eura ili 875 hiljada eura ukoliko bi pokrili gubitke u otkupu i manipulativne troškove, jer u ovom trenutku na tržištu 300-350 tona maline ne vrijedi preko 800 hiljada eura (po cijeni od 2,3 eura/kg). – Dok hladnjačari tvrde da nijesu rentabilni ispod 4,8 eura/kg ili ako se odreknu svojih manipulativnih troškova i zarade 4,3 eura/kg – rekli su iz Ministarstva. Podsjećaju da je za ove i slične namjene u Agrobudžetu za ovu godinu predviđeno 250 hiljada eura za sve poljoprivrednike, i to pod uslovom da se ispune zakonski uslovi i da viškovima proizvoda prijeti propadanje.

Osim toga, Evropska komisija je sugerisala da ovakav vid podrške treba svesti na minimum, kako bi se usaglasili sa poljoprivrednom politikom EU, a s druge strane jačati konkurentnost kroz dostupna sredstva za investicije – istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Zaštitne mjere
Zakonom o poljoprivredi predviđa da se mjere za stabilizaciju tržišta odnose na spoljnotrgovinski promet i intervencije u unutrašnjem prometu, kao i u slučaju prekomjernog uvoza ili izvoza poljoprivrednih proizvoda, identifikovanog dampinga ili uvoza iz zemalja koje su koristile izvozne subvencije. Na listi je i postojanje opasnosti da dođe do ozbiljnog narušavanja tržišta poljoprivrednih proizvoda, čime se ugrožavaju postavljeni ciljevi agrarne politike. U tim slučajevima Vlada tada može uvesti zaštitne mjere u spoljnotrgovinskom prometu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Laković: Nema promjene stava prema DPS-u i URI

Poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković kazao je u večerašnjoj emisiji “Minula neđelja” na APlus …