Odluka SAD-a o kamatnoj stopi koju očekuje cijeli svijet bit će donesena danas

Zvaničnici američkih Federalnih rezervi sastat će se na jednom od najneizvjesnijih političkih sastanaka centralne banke u posljednjih nekoliko godina.

Borba američke banke First Republic Bank da osigura kapitalnu infuziju održala je zabrinutost za širi bankarski sektor dok vlasti razmatraju korake za dalje jačanje finansijske stabilnosti.

Iako su se nedavna previranja na tržištu ublažila, današnji sastanak Fed-a glavni je fokus za investitore, a trgovci su podijeljeni oko toga da li će američka centralna banka biti primorana da pauzira svoj ciklus povećanja kako bi osigurala finansijsku stabilnost.

Finansijski kolapsi su uslijedili nakon oštrog rasta globalnih troškova zaduživanja, predvođenog SAD-om, što je šokiralo svjetsku ekonomiju i izazvalo zabrinutost zbog bolnog pada poznatog kao recesija. U središtu krize je američka centralna banka.

Od prošle godine, vlasti Federalnih rezervi su pod optužbama za podizanje kamatnih stopa, jer se bore da obuzdaju povećanje cijena koje povećavaju troškove života.

Nemilosrdno povećanje kamatnih stopa Fed-a, kako bi obuzdalo inflaciju, djelimično je okrivljeno za izazivanje najvećeg kolapsa u bankarskom sektoru od finansijske krize 2008. godine.

Kolaps Banke Silicijske doline (SVB), koja je potonula pod teretom gubitaka vezanih za obveznice zbog porasta kamatnih stopa, pokrenuo je burnih 10 dana za banke koji su kulminirale, za sada, na način da je UBS za 3,2 milijarde dolara preuzeo švicarskog giganta Credit Suisse.

Klix

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …