Policijski narko kartel: Kokain preko Bara stizao u Evropu

Grupa okupljena oko bjegunca sa policijskom značkom, Ljuba Milovića, navodno je godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone skupocjenog bijelog praha.

Droga je ka Evropi išla i iz barske luke, ali i preko Antverpena, Njemačke i Turske.

Dokaze o tome crnogorskim istražiteljima dostavio je Europol, sa kompletnim transkriptima razgovora vođenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Analizirajući te dokaze, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdilo je da je Milović u taj kriminalni posao uvukao više kolega – aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja.

Svi oni su, kazao je sagovornik “Vijesti”, imali precizne uloge u klanu. Navodno, neki su bili zaduženi da, koristeći službena ovlašćenja, provjeravaju jesu li im na tragu kolege koje časno rade, alarmiraju ako naiđe opasnost…

Drugi su pak zaduženi da umrežavaju one koji su im bili potrebni za stavljanje prljavog novca u legalne tokove.

15 osoba je u spisima Specijalnog državnog tužilaštva koji su dostavljeni juče Višem sudu

Prema istim informacijama, pripadnici policijskog narko-kartela gotovo svakodnevno su se sastajali u jednom lokalu u podgoričkom naselju Zabjelo. Njihovi međusobni, ali i kontakti koje su ostvarivali sa drugima, evidentirani su tokom višemjesečne istrage.

Jedan od sagovornika “Vijesti” rekao je da je utvrđeno i gdje su i “na čije ime sakrivene” luksuzne nekretnine članova policijskog narko-kartela, koje nijesu mogli kupiti od plata.

Petoricu poslali u Spuž
Sutkinja za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je juče pritvor četvorici uhapšenih u velikoj akciji SDT i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) – Kotoraninu Mileti Ojdaniću i nekadašnjem policijskom specijalcu Vladimiru Bajčeti, inspektoru za droge kotorske policije Milanu Popoviću i Podgoričaninu Tihomiru Adžiću.

Tihomira Adžića dovode na saslušanje u SDT
Tihomira Adžića dovode na saslušanje u SDT foto: BORIS PEJOVIC
Dan ranije u ćeliju je poslat pripadnik Potražne jedinice podgoričke policije Goran Stojanović.

Branilac Bajčete advokat Aleksa Stanković kazao je “Vijestima” da je njegov klijent i pred sutkinjom negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković saopštila je “Vijestima” da je sutkinja Mugoša prihvatila predlog SDT-a i odredila pritvor osumnjičenima.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …