NATO o potencijalnim sajber napadima: Spremni smo da reagujemo ako bude potrebno

NATO stručnjaci za sajber bezbjednosti u kontaktu su sa crnogorskim vlastima i spremni su da pruže podršku ukoliko bude potrebno. To su kazali Pobjedi iz Alijanse, komentarišući jučerašnje najave Ministarstva javne uprave koje je saopštilo da su tokom današnjeg izbornog napada mogući sajber napadi.

Prethodne izborne procese u Crnoj Gori pratilo je povećanje sajber napada, pa je i na predstojećim predsjedničkim izborima moguća slična situacija – saopštili su iz kabineta ministra javne uprave.

Iz NATO, upitani da prokomentarišu ove navode, te upitani da li će reagovati, ukoliko se oni obistine, kažu da su sa Crnom Gorom razvili dobru saradnju u oblasti sajber odbrane.

Svakodnevno vidimo sajber napade i NATO i naši saveznici reaguju na ovu realnost, uključujući jačanje naše sposobnosti da otkrijemo, spriječimo i odgovorimo na zlonamjerne sajber aktivnosti. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima usmerenim na servere crnogorske vlade. NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Naši stručnjaci su u redovnom kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da pružimo podršku ukoliko bude potrebno – kazao je Pobjedi NATO zvaničnik.

Iz Ministarstva javne uprave tvrde da svakodnevno vrše monitoring mreže i infrastrukture kojom upravlja taj Vladin resor, kao i da su preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi zaštitili servise.

Realizovali smo set obuka zaposlenih za odgovore na sajber incidente, kao i edukacije sa aspekta sajber higijene, uspostavili monitoring mreže u 24/7 režimu rada i implementirali značajan broj softverskih alata za prevenciju i ranu detekciju i zaštitu – kazali su iz MJU za agenciju MINA.

Oni su rekli da su, prilikom nedavne zvanične posjete Briselu, informisali partnere iz Evropske unije (EU) i iz NATO-a o napadu izvršenom 19. avgusta, o preduzetim mjerama, kao i o planovima za dalje unaprijeđenje sajber-otpornosti Crne Gore.

Tom prilikom predočili smo da postoje kontinuirani pokušaji malicioznih aktivnosti, kao i da u posljednjim danima imamo određeni stepen istih – dodali su iz MJU.

Ističu da nemaju podatke da li su sajber napadi bili iz Crne Gore ili iz država inostranstva.

Naš fokus je usmjeren na zaštitu mreže i infrastrukture, kao i nesmetanom funkcionisanju servisa, što i jeste naša nadležnost – navodi se u saopštenju.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …