MJU: Moguće povećanje sajber napada na dan izbora

Prethodne izborne procese u Crnoj Gori pratilo je povećanje sajber napada, pa je i na predstojećim predsjedničkim izborima moguća slična situacija, saopštili su iz kabineta ministra javne uprave.

Oni su kazali da, bez obzira na sam proces, MJU svakodnevno vrši monitoring mreže i infrastrukture kojom upravlja taj Vladin resor, kao i da su preduzeli sve neophodne aktivnosti kako bi zaštitili servise.

Iz kabineta ministra su agenciji MINA rekli da su uveli dvofaktorsku autentifikaciju za mejl /mail/ pristup, kao i da preventivno i proaktivno djeluju kada je riječ o procesu ažuriranja sistemskih i aplikativnih komponenti sistema.

-Realizovali smo set obuka zaposlenih za odgovore na sajber incidente, kao i edukacije sa aspekta sajber higijene, uspostavili monitoring mreže u 24/7 režimu rada i implementirali značajan broj softverskih alata za prevenciju i ranu detekciju i zaštitu – kazali su iz MJU.

Oni su rekli da su, prilikom nedavne zvanične posjete Briselu, informisali partnere iz Evropske unije (EU) i iz NATO-a o napadu izvršenom 19. avgusta, o preduzetim mjerama, kao i o planovima za dalje unaprijeđenje sajber-otpornosti Crne Gore.

-Tom prilikom predočili smo da postoje kontinuirani pokušaji malicioznih aktivnosti, kao i da u posljednjim danima imamo određeni stepen istih – dodali su iz MJU.

Ističu da nemaju podatke da li su sajber napadi bili iz Crne Gore ili iz država inostranstva.

-Naš fokus je usmjeren na zaštitu mreže i infrastrukture, kao i nesmetanom funkcionisanju servisa, što i jeste naša nadležnost – navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da se najviše se radilo o fishing kampanjama, kao i da su u posljednje vrijeme zabiježili i porast broja spamova.

Kako su naveli, napadi su dominantno usmjereni na mejl server.

-Svi napadi su pravovremeno neutralisani, pa nijesmo zabilježili bilo kakvo ometanje u radu – poručili su iz kabineta ministra javne uprave.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …