Objavljena imena policajaca i biznismena koji su radili za narko kartel

Snažan udarac zadat je narko-kartelu koji je funkcionisao u Upravi policije (UP), ali on još nije razbijen – saopštio je sinoć “Vijestima” premijer Dritan Abazović, komentarišući akciju hapšenja više bivših i aktivnih službenika te bezbjednosne institucije.

Lišeni slobode navodno su plaćenici kavačkog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer. Glavni dokaz protiv te grupe je kriptovana telefonska Skaj komunikacija, koju je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, juče uhapšeni bivši i aktivni policajci koordinisano su radili i obavljali zadatke organizatora kriminalne grupe, zloupotrebljavajući službeni položaj u korist klana…

”Jedan od policajaca bio je takozvani šef trezora… On je određivao koliko će novca dobiti koji policajac, u zavisnosti od ‘pružene usluge’, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Razvalili vrata tražeći inspektora
Više službenika Uprave policije se zvanično potražuje po nalogu za hapšenje Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su imali veze ili su usko sarađivali sa članovima organizovane kriminalne grupe “kavači”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz kotorske policije, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, na području te opštine, razvalili su vrata jednog stana u potrazi za policijskim inspektorom, koji, prema tvrdnjama SDT-a, radi za mafiju.

Na spisku za hapšenje su nekadašnji komandir podgoričke policije Ivan Stamatović i suspendovani policajac Nebojša Bugarin za kojim se traga.

Ime i fotografija Bugarina stigli su crnogorskim istražiteljima od Europola još sredinom 2021. godine. Ta dokumentacija bila je okidač za pokretanje krivičnog postupka protiv Zvicerove grupe, u kojoj su, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca, i policajci Petar Lazović i Ljubo Milović. Prvi je uhapšen. Drugi je u bjekstvu.

Stamatović je kum Milovića.

Uhapšen i Mileta Ojdanić
Službenici SPO uhapsili su i Kotoranina Miletu Ojdanića.

Više izvora “Vijesti” tvrdi da je taj biznismen iz Boke navodno glavni “šraf” uhapšene ekipe.

Jedan od sagovornika rekao je da je on navodno “među najvećim švercerima kokaina u Evropi”.

Na spisku za hapšenje i Cetinjanin B. J. za kojim je policija tragala i sinoć, do zaključenja broja Vijesti.

”Hapšenjem aktivnih i suspendovanih službenika Uprave policije, jako je uzdrman kavački klan unutar sistema, a očekujem i da bude do kraja razbijen. Nepune dvije godine gotovo svakodnevno doživljavamo opstrukcije u pokušajima da od ove države napravimo pravedno i na vladavini prava zasnovano društvo. Ovo će biti jak udarac za kriminalce, ali i kriminalce u uniformama, kao i poruka za sve – da mafija nije jača o države”, rekao je “Vijestima” Abazović.

Kneževića odveli s radnog mjesta
U velikoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i službenika SPO, najprije je, prije dva dana, uhapšen policajac potražne službe Odjeljenja bezbjednosti (OB) Podgorica Goran Stojanović. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti iz podgoričke policije, inspektori SPO-a su sa radnog mjesta priveli šefa uniformisane policije OB Podgorica Darko Knežević. Do zaključenja lista nije bilo informacijama da li mu je određeno tužilačko zadržavanje.

Uhapšeni je i njihov kolega iz kotorske policije Milan Popović. Lisice na ruke, prema tim informacijama, stavljene su i nekadašnjem policajcu Vladimiru Bajčeti.

On je blizak braći Šarić, koje srpsko tužilaštvo ponovo tereti za više krivičnih djela. Jedno vrijeme obavljao je poslove obezbjeđenja Duška Šarića, rođenog brata navodnog šefa balkanskog narko-kartela Darka Šarića.

Po nalogu SDT-a uhapšen je i Podgoričanin Tihomir Adžić.

SDT: Rezultat višemjesečne akcije
Više izvora “Vijestima” je saopštilo da je dio osumnjičenih svojevremeno bio u policijskom timu za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije dok je na njegovom čelu bio Zoran Lazović. On je dugogodišnji funkcioner tajne i javne policije. Njegov sin Petar uhapšen je pod optužbom da je radio za kavački klan.

”Mjere i radnje koje Specijalno policijsko odjeljenje preduzima po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva danas i prethodnih dana su rezultat višemjesečnog rada i planiranog i koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europol”, saopštio je juče “Vijestima” specijalni tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Iz SDT-a ni iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko osoba je uhapšeno i koliko je među njima policajaca.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …