Bijelo Polje: Toplotne pumpe kao rješenje za čistiji vazduh

Predstavici lokalne samouprave, Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, Agencije za zaštitu životne sredine i nevladinih organizacija, održali su sastanak u Bijelom Polju kako bi dogovorili moguće načine rješavanja zagađanje vazduha u ovom gradu koji je u poslednje vrijeme jedan od najzagađenijih gradova u Crnoj Gori, često i ispred Pljevalja. Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević, od koga je i potekla inicijativa za rješavanja problema zagađenja vazduha, izrazio je uvjerenje da će u narednom periodu uspjeti da kreiraju mjere koje će doprinijeti smanjenju zagađenja vazduha sa jedne strane, i finansijskih troškova na drugoj strani.

– Naša misija je da pokušamo kao društveno odgovorni ljudi u saradnji sa institucijama da nađemo adekvatno rješenja koja će doprinijeti da Bijelo Polje postane grad po mjeri svih, koji će imati i energetsku efikasnost, a sa druge strane imati značajnu uštedu finansijskih sredstava kada je obezbjeđenje grijanja u pitanju. Bijelo Polje je jedan od najzagađenijih gradova u Crnoj Gori pored Pljevalja, te da smo ovdje da zajedničkim snagama kreiramo mehanizme koji će doprinijeti smanjenju zagađenosti vazduha – istakao je Janjušević.

Mirko Lizdek predstavnik firme Eneko rekao je da su oni preduzeće specijalizovano za izradu najsavremenijih sistema grijanja,hlađenja i ventilacije, te da oni primarno koriste obnovljive izvore energije.

Ovi izvori energije se iskorištavaju putem toplotnih pumpi voda- voda i zrak -voda. Mi smo se fokusirali na toplotne pumpe voda-voda, sobzirom na to da su one efikasnije od ovih pumpi zrak-voda, mada pumpe zrak-voda su još uvijek pored voda-voda najbolji sistem grijanja poznat u svijetu. Ove pumpe troše veoma malo energije i koriste se za grijanje, hlađenje i ventilaciju u svim objektima različitih namjena – istakao je Lizdek.

Predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine Gordana Đukanović rekla je da problem kada je kvalitet vazduha u pitanju nije prisutan samo u Bijelom Polju, već u sjevernom i centralnom regionu, pogotovu tokom zimskih mjeseci.

– Ono što mogu da kažem kada je Bijelo Polje u pitanju, da je i nakon prve identifikacije problema koji smo imali 2019. godine, kada smo i uspostavili mjernu stanicu u ovom gradu, lokalna uprava odmah reagovala, sastavila tim i pozvala ljude iz Agencije, ministarstva i Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Hidrometeorološkog zavoda, lokalne eksperte i nevladin sektor, da zajedno sjednemo, da pokušamo da identifikujemo koji su to ključni razlozi koji utiču na ovakvo stanje, jer je to i najvažnije. Identifikovati uzroke da bi mogli reagovati i riješiti problem- istakla je Đukanović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …