Potpisan Memorandum o saradnji sa Javnim stipendijskim, razvojnim, invalidskim i alimentacionim fondom Slovenije

Crna Gora i Slovenija primjer su sadržajne i partnerske međudržavne saradnje, koje dijele vrijednosti Evropske porodice čiji je Slovenija član, a Crna Gora pretenduje da postane, ocijenila je sekretarka Ministarstva finansija, Ana Raičević prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji između crnogorskog Ministarstva finansija i slovenačkog Javnog stipendijskog, razvojnog, invalidskog i alimentacionog fonda, kojim će se regulisati modalitet i saradnja u oblasti primjene instituta privremenog izdržavanja djece.

Memorandum koji je u ime Ministarstva finansija potpisala sekretarka Raičević, a sa strane slovenačkog Javnog stipendijskog, razvojnog, invalidskog i alimentacionog fonda Republike Slovenije direktorica Barbara Leder, potvrda je snažnog partnerstva dvije države i pokazatelj spremnosti jačanja međusobne saradnje u ovoj veoma značajnoj oblasti društveno odgovornog djelovanja.

Potpisivanje ovog dokumenta za Crnu Goru predstavlja mogućnost za unaprjeđenje rada Alimentacionog fonda, kroz stvaranje efikasnog sistema isplate privremenog izdržavanja i povraćaja isplaćenog iznosa privremenog izdržavanja, zahvaljujući slovenačkom višegodišnjem iskustvu u ovoj oblasti.

Memorandum, osim, savjetodavne pomoći u dijelu unaprjeđenja postojećih zakonskih rješenja, predviđa organizaciju periodičnih konsultacija, razmjenu informacija, iskustava i novih praktičnih saznanja, u vezi sa isplatom privremenog izdržavanja djece i efikasnom realizacijom postupaka povraćaja isplaćenog iznosa privremenog izdržavanja od strane dužnika izdržavanja, kao i savjete u vezi ovom problematikom za lica koja imaju prebivalište u inostranstvu.

Zaključivanje danas potpisanog Memoranduma, dogovoreno je tokom februarske radne posjete crnogorske delegacije Sloveniji, prilikom koje su prvi put razmijenjena iskustva dvije države u implementaciji sistema alimentacije i sagledani mehanizmi za unaprjeđenje ovog važnog instituta.

Potpisivanju Memoranduma u Ljubljani prisustvovao je i Vladimir Beratović, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji.

Crnogorsku delegaciju koju predvodi sekretarka Ministarstva finansija, Ana Raičević, čine Darko Stojanović, državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja, Milovan Vujović, načelnik odjeljenja za Alimentacioni fond i Maja Rašović, načelnica Službe za opšte poslove i upravljanje ljudskim resursima.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …