Damjanović: Trgovci su profiteri, vrijeme je za ograničavanje marži

“Normalno da ću podržati nekog kandidata parlamentarne većine. Imajući u vidu da smo u avgustu 2020. godine smijenili dosadašnji režim, da je parlamentarna većina zaslužna za promjene u Crnoj Gori. Prema tome, nemam dileme da će moj glas otići nekome od predstavnika parlamentarne većine u prvom krugu”, kazao je Damjanović.

Damjanović je istakao da ukoliko bude drugog kruga, njegov glas će otići svakom kandidatu koji bude u drugom krugu protivkandidat kandidata Demokratske partije socijalista.

“Ako govorimo o drugom krugu, koji je izvjestan uzimajući u vidu istraživanja, svakako da će moj glas otići svakom kandidatu koji bude u drugom krugu protivkandidat kandidata Demokratske partije socijalista”, poručio je on.

Kazao je da će parlamentarna većina imati njegovu bezrezervnu podršku i naglasio da očekuje da će Crna Gora nakon drugog kruga 2. aprila dobiti novog predsjednika države.

Vrijeme za ograničavanje marži

Ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da je došlo vrijeme da se ograniče trgovinske marže, jer su maloprodajni lanci, kako je rekao, najveći profiteri krize. On je u emisiji “Link” Radija Crne Gore” istakao da država prije toga treba da preduprijedi da zbog toga ne dođe do nestašica namirnica.

Damjanović smatra da se mora ponovo reaktualizovati ograničavanje trgovačkih marži.

“Vidjećete profite maloprodajnih lanaca koji će ovih dana izaći. Oni su u rangu profita banaka”, rekao je on.

Kaže da su maloprodajni lanci najveći profiteri posljednjih godina.

“Korijeni su u nezajažljivom profitu vlasnika maloprodajnih lanaca koji su iskoristili rast energenata i inflacije da podignu cijene. A kada su se cijene spustile nije bilo ni elementarne odgovornosti da se te cijene vrate”, kazao je ministar.

Ističe da država mora da prenebregne to da ne dođe do nestašica.

Zaduženje zavisi od globalnih dešavanja, kreditni krejtig govori o povjerenju u Vladu

Komentarišući najnoviji kredit kod Dojče banke od 100 miliona, kazao je da je svima jasno da zaduženje najvećim dijelom zavisi od globalnih dešavanja. Ističe da kreditni rejting Crne Gore govori o povjerenju najrenomranijih kuća u politiku vlade i ministarstva.

“Svima koji kritikuju zaduženje samo jedan mali podatak da je republika Turska, moćna ekonomska sila, koja ima isti kreditni rejting kao Crna Gora emitovala obveznice po 8,5 procenata upravo kada je Crna Gora imala ovo zaduženje”,kazao je on.

Istakao je da je S. Makedonija koja ima bolji kreditni rejting, emitovala obveznice 7,8 procenata.

“To je samo pokazatelj da zaduženje najvećim dijelom zavisi od globalnih finansijskih dešavanja. Mi činimo sve što je u našoj moći da blagovremeno pregovaramo i da sa najrelevantnijim finanijskim partnerima imamo aranžman koji je jedino moguć”, zaključio je ministar.

Damjanović je kazao da naplata poreza, akciza i dodatni prihodi mogu da smanje potrebu za dodatnim zaduživanjem od pola miliona.

“Radimo na tome da kompletan limit zaduženja ne utrošimo”, rekao je Damjanović.

On je rekao da trenutno nema potrebe za aranžmanom sa MMF-om iako nam on stoji na raspolaganju.

Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona eura državi, kazao je Damjanović.

“Do 20. je to nemoguća misija, bez da se to desi danas. Ne moramo čekati ni narednu penziju, već to možemo isplatiti i vanredno kada stignu sredstva”, kazao je Damjanović.

Istakao je da uplatu EK očekuju u narednih deset do 15 dana. Za pomoć penzionerima i maretijalno ugroženim porodicama od tog iznosa izdvaja se 8,5 miliona.

“U momentu kada Evropska komisija uplati sredstva, to očekujemo narednih dana, odmah nakon toga očekuje se da se napravi jedna varijanta, da se ne čekajući rebalas koji bi prihodovao ova sredstva, da se iz tekuće rezerve izdvoji novac da se izvrši isplata. Nećemo čekati, već će se islata izvršiti iz tekuće rezerve čim legnu sredstva od EK”, kazao je Damjanović.

Objasnio je da iz sredstava EK ne može biti izdvojiti novac za nezaposlene, jer su ona precizno definisana.

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …