U toku intezivni pregovori oko Vlade, nagovaraju Danilovića da popusti

Parlamentarna većina ne odustaje od nove vlade na čijem čelu bi bio aktuelni premijer Dritan Abazović.

Kako “Dan” nezvanično saznaje iz pouzdanih izvora, konstituenti intenzivno pregovaraju i vjeruju da će ipak doći do dogovora.

Oni pokušavaju da nagovore Ujedinjenu Crnu Goru, to jest njenog lidera Gorana Danilovića, da promijeni stav i ipak pristane na dogovor.

Takođe, moguće je da će poslanik koji će, prema dogovoru albanskih nacionalnih stranaka, zamijeniti lidera Force Gencija Nimanbegua u Skupštini pristati na ovakvu rekonstrukciju. Međutim, ostalo je još malo vremena za različite kombinatorike. Ukoliko do dogovora ne dođe, otvara se put za naredni potez aktuelnog šefa države Mila Đukanovića.

On bi mogao raspustiti Skupštinu 16. marta, kada ističe rok za formiranje nove vlade. To bi značilo da se ide na vanredne parlamentarne izbore a prvi mogući termin za njihovo održavanje je 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore.

Iz izvora bliskih Đukanoviću za “Dan” su kazali da još nisu sigurni koja će biti njegova odluka, posebno imajući u vidu da se u nedjelju održavaju predsjednički izbori.

– Ono što znamo jeste da će postupiti u skladu sa Ustavom i zakonima – rekli su nam ti izvori.

Lider Liberalne partije Andrija Popović kazao je za “Dan” da je teško predvidjeti šta će se događati u narednih nekoliko dana.
– Ne zna se hoće li doći do dogovora. Prema spornom zakonu o predsjedniku, Đukanović bi trebalo da raspusti Skupštinu ukoliko ne dođe do dogovora do 16. marta, ali prema Ustavu je to mogao da uradi i ranije. Trebalo je da raspusti Skupštinu u decembru. Sramota je za svaku državu koja želi da bude demokratska da je već sedam mjeseci vodi smijenjena vlada, koja se i ne obazire na to, već radi u punom kapacitetu. Oni su smijenjeni sa više nego tropetinskom većinom – istakao je Popović.

Prema njegovom mišljenju, parlamentarna većina iz 2020. godine će u ovih nekoliko dana izvesti neku političku vratolomiju da bi sačuvali fotelje.

– Zabrinjavajuće da Ustavni sud još uvijek nije reagovao na zakon o predsjedniku, iako rade već 15 dana. Ovaj akt može imati nesagledive loše posledice po crnogorsko društvo. Mislim da im je to morao biti prioritet. Neizvjesno je šta će uraditi aktuelni predsjednik države, naročito zbog predsjedničkih izbora. Neće mu biti lako da donese odluku, ako se steknu uslovi 16. marta. Vjerujem da njegovi pravni savjetnici rade punom parom i da će donijeti odluku u skladu sa Ustavom Crne Gore, jer je ova kriza postala neizdrživa. Nakon izbora se mora raspustiti Skupština i mora se ići na vanredne parlamentarne izbore – naveo je Popović.

Jedna od opcija bila je i da mandatar Miodrag Lekić formira izvršnu vlast, ali je GP URA protiv toga.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je za “Dan” da građani i građanke svjedoče tragikomediji oko formiranja Vlade.

Dan

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …