Mogući problem i za Crnu Goru! Ruski ministar tvrdi: Zamrznuta imovina moraće da se vrati i to možda sa kamatom

Ruska imovina koja je zamrznuta na Zapadu prije ili kasnije će morati da bude vraćena, izjavio je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov. I Crna Gora se nalazi među državama koje su zamrznule imovinu ruskih državljana, a Ustavni sud bi uskoro, nakon deblokade, trebao da da konačnu ocjenu da li je ta odluka u skladu sa Ustavom.

„Koliko god se sastajali u EU, G7, ma šta pokušali da izmisle kako bi zaplijenili rusku imovinu, svaka „lopovska šema“ po definiciji u suprotnosti je sa opšteprihvaćenim pravnim normama“, rekao je Logvinov.

Kako je dodao, pravna služba Savjeta Evropske unije u suštini je priznala da će ruska državna imovina prije ili kasnije morati da bude vraćena, i to čak možda sa kamatama.

„U tom slučaju, ukoliko imovina iz nekog razloga bude izgubljena, Evropska unija će biti prinuđena da nadoknadi Rusiji gubitke iz džepova evropskih poreskih obveznika. Istina, malo je vjerovatno da su ovi drugi uopšte svjesni toga“, ocijenio je Logvinov.

Poslije početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini zapadne zemlje su uvele niz sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje oko polovine deviznih rezervi zemlje – oko 300 milijardi dolara.

Takođe je saopšteno da je zamrznuta imovina privatnih lica i organizacija iz Rusije u vrijednosti od 21,5 milijardi eura.

Ni u Crnoj Gori sitacija nije drugačija. Vlada je zamrznula imovinu više desetina ruskih državljana i to bez odluke suda.

Ustav Crne Gore garantuje privatnu imovinu i strancima, a ona može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala. Zbog toga su poslanici Demokratskog fronta kao i vlasnik i glavni urednik portal Biznis.me Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud uskoro treba uskoro da se izjasni.

U crnogorskoj javnosti nedavno su se čule informacije da ruski državljani kojima je zamrznuta imovina, spremaju tužbe i protiv Crne Gore, a advokati ističu da nije isključeno da će i naša država morati da plati odštetu zbog neustavnog zamrzavanja imovine.

Jadrannovi.me

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …