Japan ukinuo obavezno nošenje maski, građani ih i pored toga nastavili nositi

Nakon pune tri godine od prvog slučaja koronavirusa, japanske vlasti danas su ukinule obavezu nošenja maski, ali gotovo se ništa nije promijenilo u zemlji koja je visoko cijenila učinkovitost maski u zaštiti od covida.

Tako je većina putnika koji su ujutro izlazili s glavne željezničke stanice u Tokiju prvi dan nakon ukidanja ove mjere i dalje nosila maske dok je išla na posao, a slično je bilo i s ljudima koji su hodali po ulicama, prenose mediji.

Tokom sastanka odbora za budžet u parlamentu, koji je prenosila televizija, neki su zastupnici još uvijek nosili maske iako premijer Fumio Kishida nije nosio masku kada je danas stigao u svoj kabinet.

Gledaoci na jednom bejzbol meču koji su se okupili ispred stadiona u Tokiju nekoliko sati prije utakmica Australija-Češka i Kina-Južna Koreja, također su nosili maske iako su mogli navijati i gledati utakmice bez maski.

Ukidanje zahtjeva za nošenje maski jedan je od posljednjih koraka koje japanska vlada poduzima u ublažavanju pravila o koronavirusu dok pokušava pojačati poslovne aktivnosti.

“Od danas je nošenje maski prepušteno individualnoj procjeni. Nikoga ne prisiljavamo da je nosi ili skida. Mislim da će biti još prilika kada ću skidati masku”, kazao je premijer Kishida.

Ipak, Kishida je zamolio ljude da nose maske u blizini ranjivih ljudi kako bi ih zaštitili od rizika zaraze. Restorani, trgovine i avioprijevoznici uklonili su znakove koji traže od kupaca da nose maske, ali mnogi njihovi zaposlenici i dalje ih nose kako bi pokazali obzirnost prema kupcima i drugima kojima je potrebna zaštita.

Klix

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …