Đukanović raspušta Skupštinu, izbori u maju ili junu?

Prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi da se održe krajem maja ili početkom juna ako predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović odluči da raspusti Skupštinu – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, dio Đukanovićevog pravnog tima predložio mu je da raspusti parlament i raspiše državne izbore ako do četvrtka ne bude konstituisana nova vlada, do kad je, po izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, rok da se to učini.

Đukanoviću je u pravnom mišljenju predočeno da se ako do 16. marta ne bude nove izvršne vlasti, stiču svi zakonski uslovi da raspusti Skupštinu, kako bi se išlo na izbore. “Sada se procjenjuje da li je dobar politički momenat za to”, rekao je izvor.

Aktuelnoj Vladi izglasano je nepovjerenje prije sedam mjeseci. Od tada je propalo više pokušaja izbora nove.

Prema Ustavu, Skupština se raspušta ako ne izabere vladu u roku od tri mjeseca od kad predsjednik prvi put predloži mandatara. Pošto Đukanović nije predložio aktuelnog, već je on određen izmjenama Zakona o predsjedniku, po kojima šef države ne postupa, to bi se on u slučaju raspuštanja parlamenta rukovodio ustavnim rokovima, objasnili su “Vijestima” pravnici.

Skupština se raspušta ukazom predsjednika koji izbore raspisuje prvog narednog dana nakon toga.

Od raspisivanja do održavanja izbora ne može, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

U četvrtak ističu tri mjeseca od kad su izmjene Zakona o predsjedniku, čijim je usvajanjem lider Demosa Miodrag Lekić predložen za mandatara, objavljene u Službenom listu. Lekić je preksinoć saopštio da nema većinu za izbor vlade.

Iako je potpisao zakon, Đukanović je odbio da ga primjenjuje tvrdeći da je neustavan. Tokom subotnjeg gostovanja na RTCG-u, nije direktno odgovorio na pitanje hoće li raspustiti parlament, već je kazao da ima pravnika koji misle da to treba učiniti, ali da, kako je naveo, vjeruje da treba sve detaljno sagledati i da ne treba žuriti.

”Ozbiljno sagledavam tu međuzavisnost ustavne klauzule i ovakvog Zakona o predsjedniku, i ako mandatar do 16. marta ne uspije (da formira vladu), imaću jasan stav, striktno u skladu s Ustavom”, poručio je.

Đukanovićev savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, saopštio je sinoć TV “Vijesti” da će “predsjednik Crne Gore u konkretnoj ustavnopravnoj situaciji i materiji postupiti pravovremeno, u cjelosti valjano i održivo”.

Bastijančić je zatražio prošle sedmice od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, on je od suda tražio da što prije razmotre zakon.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …