Planirana podrška 70 odsto za nabavku 640 steonih junica

U nastavku info kampanje, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su mjere podrške agrobudžeta za 2023. godinu i razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima u Beranama, Kolašinu, Andrijevici, Mojkovcu, Žabljaku, Šavniku, Cetinju i Budvi.

Poljoprivrednim proizvođačima su prezentovane mogućnosti podrške koje se opredjeljuju Uredbom o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2023. godinu, kako bi im bilo olakšano prijavljivanje i predočena prava u susret predstojećim Javnim pozivima.

Tokom trajanja prezentacije, proizvođači su najviše interesovanja pokazali za mjere stočarstva, nabavku mehanizacije, mjere zasnivanja proizvodnih zasada u biljnoj proizvodnji i mjere direktne podrške, kao i mjere za pokretanje biznisa mladih.

Proizvođačima je predočeno da je Ministarstvo donijelo odluku da smanji kriterijume za dobijanje premija u govedarstvu i u tom smislu će svi proizvođači, nezavisno od broja grla imati pravo da podnesu zahtjev za ostvarivanje premije za podršku po grlu. Takođe, kriterijumi za ostvarivanje prava na premije po grlu za ovce i koze su takođe smanjeni na jedno uslovno grlo, odnosno 10 ovaca ili koza, koje će biti uključene u sistem premija, dok su premije za sir uvećane za 25%.

Ovogodišnjim budžetom podržava se i razvoj visokoproduktivnog stočnog fonda, te je u tu svrhu opredijeljeno 950.000,00 eura za nabavku visokoproduktivnih steonih junica, sa maksimalnim učešćem budžetskih sredstava od 70% prihvatljive vrijednosti, odnosno do maksimalnih 1.500 eura po grlu. Planirana je podrška za nabavku 640 grla.

Pored osnovnih direktnih plaćanja, istaknuta je novina uvođenja proizvodno vezanih plaćanja u biljnoj proizvodnji, zatim plaćanja za mlade farmere, kao i dodatnih plaćanja za proizvodnju na nekorištenom poljoprivrednom zemljištu. Takođe, najavljen je i početak sprovođenja agroekoloških mjera za privatne livade i pašnjake. Uvedene su nove šeme direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i značajno povećana sredstva za ovu namjenu.

Predstavnici ministarstva su uputili poziv poljoprivrednim proizvođačima da prijave svoje površine u SIZEP sistem putem regionalnih savjetodavnih službi. Potrebno je prijaviti sve površine namijenjene biljnoj proizvodnji do 30. aprila, kako bi se izvršila direktna plaćanja za ovu godinu.

Poseban fokus je stavljen na razvoj ruralne infrastrukture, gdje će iznos sredstava podrške biti 3,73 miliona eura. Predočena je novina da će Ministarstvo pružiti podršku opštinama na sjeveru, na način što će izvršiti nabavku mehanizacije i opreme za cišćene snijega, kako bi ruralno seosko stanovništo u zimskim mjesecima moglo nesmetano da funkicioniše.

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …