The milkmaid in farm by milking machine

Kasne premije za izdig stoke na katun, seljak mnogo trpi

Farmer Željko Radonjić iz Danilovgrada ima 300 ovaca, 80 koza i 10 krava i već 20 godina prima “premiju za izdig na katun”. Iako mu je prije više od mjesec obećana, za ovu godinu je još nije dobio. Zato je jutros sa drugim nezadovoljnim farmerima došao ispred Ministarstva poljoprivrede.

“Obraćali smo se nekoliko puta i prijem kod ministra nismo dobili. Bili smo prije, rekli su nam za 5, 6 dana će da nas nazove, da se to riješi, ali od toga nema ništa”, kazao je Radonjić.

Iako ih je pred Ministarstvo došlo samo nekoliko, Radonjić tvrdi da u Podgorici i Danilovgradu ima oko 350 oštećenih famera.

“Niti su nam javili, niti glaskali, a mi ne odustajemo od toga”, istakao je on.

Iz Ministarstva odgovaraju da su stočarima poslali dopis i uputili ih da podnesu pravilne zahtjeve kako bi dobili premije.

Miloš Kusovac iz Ministarstva poljoprivrede je kazao da “prije svega pročitaju javni poziv ili obavještenje, blagovremeno podnesu zahtjev i ono što je najvažnije, kada je riječ o stočarstvu, ažuriraju podatke o brojnom stanju grla u veterinarskoj bazi podataka i taj broj prijave u premiji. U slučaju da postoje izmjene u broju grla koji je prijavljen i broju grla koji je nađen na terenu prilikom same terenske kontrole neophodno je dostaviti odgovarajući dokaz zašto je ta razlika nastala”.

Ispred Ministarstva, umjesto dogovora, došlo je do teških riječi.

Radonjić kaže da se pita se da li će biti isplativo baviti se poljoprivredom, jer seljak, kako kaže, u današnje vrijeme mnogo trpi.

“Posao je naporan, posao je težak. Nama bi to značilo Boga mi, izdig na katun do hiljadu eura, nekome manje, ali to je to”, naglasio je Radonjić.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …