ADVOKAT: MUP odbija da dostavi snimke kamera udesa u kom je djevojčica izgubila život

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbija da sudu, tužilaštvu i porodici stradale A. Š. (11) dostavi snimke sa nadzornih kamera postavljenih na raskrsnici nadomak mosta Milenijum, iako bi se uvidom u taj materijal utvrdila istina o udesu u kom je ona izgubila život.

To je za “Vijesti” kazao pravni zastupnik oštećene porodice, advokat Damir Lekić, dodajući da je sud iscrpio gotovo sve mehanizme, tražio snimke od gotovo svih nadležnih državnih organa, ali da to nije dalo rezultate, jer iz MUP-a odgovaraju da ih ne posjeduju.

Lekić ističe da takvi postupci bude sumnju da nekome iz tog Vladinog resora, iz samo njemu znanih razloga, nije u interesu da se otklone sve dileme o saobraćajnoj nesreći u kojoj je 4. juna 2021. godine stradala djevojčica.

Jedanaestogodišnjakinja, koja je tog dana, udarena automobilom na pješačkom prelazu, u Ulici 13. jula u Podgorici, nadomak mosta Milenijum, Pravnog i Ekonomskog fakulteta, preminula je od poljedica zadobijenih u nesreći.

Zbog sumnje da je udario automobilom, pred Osnovnim sudom u Podgorici odgovara Željko Dašić. Okrivljen je krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Lekić podsječa da je na raskrsnici na kojoj je stradala A.Š., kao i na mnogim drugim u Glavnom gradu, Država, odnosno MUP, uz dobijenu saglasnot od Agencije za zaštitu podataka o ličnostima (AZLP) instaliralo video nadzor, odnosno više sigurnosnih kamera koje snimaju gotovo svaki ugao te rasksnice, u svakom pravcu…ali da im MUP nikako ne dostavlja snimke, pravdajući se da ih ne posjeduje.
“Međutim, iako je mjesto gdje se dogodila ova saobraćajna nesreća pokriveno izrazito velikim brojem sigurnosnih kamera, koje bukvalno snimaju iz svakog pravca, ne ostavljajući ni najmanju površinu istog nesnimljenu, do dana današnjeg, a za potrebe pomenutog krivičnog postupka, postupajući sud, kao i predstavnici optužbe uključujući tu i punomoćnika mldb. oštećene, ni na jedan način ne mogu da dođu do video materijala koji su zabilježile i snimile te sigurnosne kamere”, rekao je Lekić.

On ističe da je sprovođenje tog dokaza izuzetno važno, jer bi video snimci riješili dilemu koja inače postoji u tom krivičnom postupku:

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …