Pomirenje Demokrata i GP URA: Za boljitak države ili opstanak na političkoj sceni

Pomirenje Demokrata i Građanskog pokreta URA je iznuđeno rješenje kako bi ove dvije partije produžile političko bitisanje nakon prelivanja njihovog biračkog tijela u korist Pokreta Evropa sad (PES), ocijenio je programski direktor NVO Uzor Marko Pejović.

On je za “Vijesti” kazao da nakon pristanka Demokrata na ideju o rekonstrukciji Vlade na čelu sa Dritanom Abazovićem, ovo pomirenje ne predstavlja iznenađenje.

”Naprotiv, ulaskom Pokreta Evropa sad i prelivanja biračkog tijela Demokrata i GP URA u korist PES-a, uspostavljena je nova konstelacija političkih snaga koja predstavlja razlog za ovakvo pomirenje. Dakle, ovo rješenje je iznuđeno kako bi Demokrate i URA produžili svoje političko bitisanje, odnosno ključni razlog ovog pomirenja, a nikako jačanje građanskog bloka, jer su za to imali priliku i tokom prethodnih izbornih ciklusa”, rekao je Pejović.

Demokrate i GP URA juče su i zvanično objavili da su sklopili savez, nakon perioda od više od godinu koji je obilježio njihov “rat saopštenjima”, a bilo je i teških riječi i optužbi za korupciju i snimke.

Takođe, Demokrate su u avgustu prošle godine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) izglasale nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. URA je prije toga, u aprilu iste godine, srušila Vladu Zdravka Krivokapića, zbog čega su ih Demokrate nazivale “izdajnicima izborne volje građana” i da su sa DPS-om sklopile koaliciju “21 milion”. Iz GP URA su optuživali lidera Demokrata Aleksu Bečića da “zbog nekih ozbiljnih ucjena napušta evroatlantski kurs”…

Abazović je juče na konferenciji za novinare potvrdio da će ta stranka podržati Bečića na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kazao je da je bilo nesuglasica u prethodnom periodu, ali da je Bečić dao doprinos u borbi za bolju Crnu Goru i da je idealan kandidat.

Odluku da GP URA podrži Bečića donio je Glavni odbor GP URA u petak veče.”Vijesti” su juče objavile da su se Demokratska Crna Gora i URA dogovorili o savezu koji predviđa zajedničke nastupe na budućim izbornim ciklusima.

Prethodno su Demokrate dale podršku formiranju vlade na čijem čelu bi ponovo bio Abazović. Međutim, za izglasavanje nove-stare Vlade postavgustovskoj većini fali jedan glas, jer Ujedinjena Crna Gora ne pristaje da Abazović, kojem je izglasano povjerenje, ponovo sastavlja kabinet.

Obnovljeni savez dokaz da je sve moguće
Pejović je ocijenio da je obnovljeni savez Demokrata i GP URA još jedan dokaz da je na crnogorskoj političkoj sceni sve moguće i da uprkos svim mogućim međusobnim blaćenjima i razmiricama mogu da se zaborave principi zarad ostvarivanja političkih interesa i ciljeva.

”Ono što bi bilo zabrinjavajuće jeste da bi građani podrškom ovom pomirenju iskazali podršku da je sasvim u redu nedosljednost u vođenju partija i politika, a da međusobni sukobi i optužbe lidera predstavljaju normalnost”, kazao je Pejović.

Na pitanje da li podrška GP URA može poboljšati rejting Bečića na predsjedničkim izborima, odgovorio je da ako se biračko tijelo vodi etičkim principima i vrijednostima koje su Demokrate zagovarale, ovakvo koaliranje može biti samo na štetu Bečića.

”Sa druge strane, snaga URA je nedovoljna da bi se značajno pozitivno uticalo na rezultat Bečića na predsjedničkim izborima i da bi Bečiću ova podrška obezbijedila dovoljnu podršku za drugi krug predsjedničkih izbora. Svakako, ne postoji dvojba da je ovo koaliranje nije imalo za cilj jačanje rejtinga Bečića na predsjedničkim izborima već opstanak ove dvije političke partije u narednim izbornim ciklusima”, kazao je Pejović.

Kazao je da će Bečić energijom, zalaganjem dići instituciju predsjednika na ponos građana.

”Svom prijatelju Aleksi Bečiću želim puno uspjeha 19. marta i 2. aprila, jer je izvjesno da će biti drugog kruga. U nama će imati iskrenog prijatelja i podršku za sve zajedničke vrijednosti”, poručio je Abazović.

Na pitanje novinara da li su dogovorili saradnju na parlamentarnim izborima, Abazović je rekao da je cilj da se objedine građanske snage proevropske orjentacije.

”Da je to bilo ranije, imali bismo zajedničkog kandidata”, kazao je on.

Bečić je kazao da je ova podrška garancija da će ući u drugi krug i da će pobijediti.

Podsjetio je da su Demokrate i GP URA partije nastale u isto vrijeme, prije osam godina.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …