Lekić obavijestio lidere partija da nema većinu za sastav vlade, nedostaju glasovi GP URA

Lider Demosa Miodrag Lekić obavijestio je danas lidere postavgustovske većine da još nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, jer mu nedostaju tri glasa poslanika GP URA, saznaju “Vijesti”.

GP URA nije odgovorila na Lekićevo novo pismo liderima postavgustovske većine, koje im je uputio juče i predložio da URA podrži njegovu vladu, jer Dritan Abazović nema većinu za formiranje vlade na čijem bi čelu on ostao.

Na pismo je odgovorio predsjednik Civisa Srđan Pavićević i naveo da Lekić ima njegovu podršku za formirane 44. Vlade “sa participacijom Civisa u njoj kao što je bio slučaj u prethodne dvije vlade”.

Lekić je nakon toga konstatovao da izostaje odgovor GP URA, “što upućuje na protivljenje te stranke, (legitimnim pravom) da se formira vlada na ponuđenim osnovama” koje je izložio Abazoviću, kao i političkom sporazumu koji su ranije potpisali.

“Ostaje mi, kao i svim nama, da konstatujem da i dalje – sada za tri glasa u parlamentu – nema potrebne većine za sastav 44. vlade. Dozvolite mi da podsjetim da formiranje 44. vlade nije bio cilj po sebi, već pokušaj ostvarivanja legitimne institucionalne stabilnosti na osnovama, sada već prilično zaboravljene volje građane na izborima avgusta 2020. i nakon dva eksperimenta, nepoznata u uporednoj demokratskoj praksi. Zato nakon neuspjeha da se formira vlada na osnovu demokratskih pravila i pobjede ostaje svima nama preuzimanje odgovornosti za nastali bilans”, poručio je Lekić.

On je, kako je naveo u jučerašnjem pismu liderima, Abazoviću predložio da koalicija “Crno na bijelo” podrži vladu iste strukture koju bi Lekić predložio Skupštini.

“Sa četiri poslanika ‘Crno na bijelo’ podrška bi omogućila potreban broj 41, dovoljan za formiranje 44. vlade”.

Podrška bi, kako je naveo, mogla da se izvede u dva moguća modaliteta.

“Prvi – i primarno poželjan, jeste učešće koalicije ‘Crni na bjelo” u vladi, a prema ranije utvrđenoj kadrovskoj strukturu vlade. Drugi – spoljna podrška četiri poslanika koalicije ‘Crno na bijelo’ manjinskoj 44. vladi (slično manjinskim konceptu 42 i 23 vlade)”, pojasnio je.

Lekić je kazao da mu je Abazović najavio odgovor na predložene mogućnosti poslije sjednice Glavnog odbora, koji je održan u petak veče.

“Odgovor do sada nisam dobio. Ukoliko u sjutrašnjem danu ne dobijem odgovor, na predložene predloge, ostaje mi da zaključim da pokušaj konstitusanja 44. nije postigao svoj cilj. Sa svim daljim političko pravnim posljedicima. I da o tome na prigodan način, kako je i red, obavijestim javnost. Ovo moje obraćanje ima isključivi cilj informisanje svih nas, a razumije se – bez pretenzije uticaja na bilo koga”, poručio je Lekić liderima.

Podsjetio je da je Dritan Abazović na zajedničkom sastanku predstavnika izborne većine 7. marta zatražio pauzu kako bi pokušao da pronađe četrdeset prvog poslanika koji bi zajedno podržali vladu koju bi on formirao.

“Radilo se o konceptu kojem sam se pridružio nakon što sam informisan o toj kombinaciji. Sa kolegom Abazovicem sam imao sastank 10. marta u 10 sati, na kojem me je informisao da nije uspio da u kontaktima sa poslanikom (Genci) Nimanbeguom postigne dogvor i tako dođe do broja 41”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …