Izbori u Podgorici: Ustavni sud će riješiti žalbe do kraja iduće sedmice

Opštinska izborna komisija mora sačekati da Ustavni sud riješi sve žalbe na izborni proces u Podgorici, a onda će, u roku od 12 sati, proglasiti rezultate izbora u Glavnom gradu. Očekuje se da to bude krajem sljedeće sedmice, nakon čega će biti i zakazana konstitutivna sjednica. U međuvremenu, pobjednici izbora moraju obaviti još jedan krug konsultacija s obzirom na to da je potencijalni gradonačlenik Jakov Milatović sada kandidat za predsjednika. Iz Evrope sad kažu da čekaju odluke Ustavnog suda, kako bi pobjednička koalicija konačno preuzela vlast u Glavnom gradu, ne otkrivajući kada će partnere pozvati na razgovor.

Na adresu Opštinske izborne komisije jutros je stiglo pet odluka Ustavnog suda po žalbama na izborni proces u Podgorici. O preostalih sedam, kako se očekuje, Ustavni sud će odlučivati sljedeće sedmice, nakon čega će konačno biti utvrđeni rezultati lokalnih izbora.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević, kazao je da će u rokovima koje propisuje zakon o izboru odbornika, nakon dobijenih odluka ustavnog suda, a kojima se žalbe odbijaju, sazvati sjednicu OIK-a radi utvrdivanja konačnih rezultata izbora.

Nakon utvrđivanja konačnih rezultata slijedi njihovo objavljivanje u Službenom listu i nakon toga teku rokovi za sazivanje novog saziva Skupštine Glavnog grada.

I, ako sve bude po planu, konstitutivna sjednica Skupštine mogla bi biti zakazana najduže za nešto više od mjesec.

“Tu konstitutivnu sjednicu saziva predsjednik sadašnjeg, odnosno prethodnog saziva i on je u obavezi da to uradi najkasnije u roku od 15 dana od dana konačnih rezultata izbora. I ta sjednica se takođe održava u roku od 15 dana”, kazao je Vukčević.

A do tada, pobjednici izbora u Podgorici moraju se, kažu, ponovo okupiti s obzirom na to da se Jakov Milatović, koji je slovio za budućeg gradonačelnika u međuvremenu kandidovao za predsjednika. Upravo zbog toga inicijator pregovora mora, kažu iz Demokratske Crne Gore, biti upravo Milatović.

“Imajući u vidu aktuelna politička dešavanja i to da su neki drugi politički subjekti očigledno stavili sa strane potrebu formiranja vlasti u Podgorici, u odnosu na predsjedničku kampanju to ne bih komentarisao. Ali imajući u vidu sve te okolnosti mislim da je neophodno da se uđe u novu rundu pregovora”, kaže poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Da su neohodne dodatne konsultacije saopštili su nam i iz Pokreta Evropa sad, ne otkrivajući kada će pobjednici izbora u Glavnom gradu ponovo biti za istim stolom. Napominju da je neophodno da Ustavni sud što prije završi svoj dio posla, kako bi što prije preuzeli vlast u Podgorici.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …