Demokrate i URA dogovorili savez: Zajednički nastupi na budućim izbornim ciklusima

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA dogovorili su se o savezu koji predviđa zajedničke nastupe na budućim izbornim ciklusima, saznaju “Vijesti”.

Osim što će Građanski pokret URA podržati kandidaturu lidera Demokrata Alekse Bečića na predstojećim predsjedničkim izborima, oni će sastaviti i zajedničku listu za naredne parlamentarne izbore. Kako je rečeno “Vijestima”, cilj je objedinjavanje “političkog centra”, pa će lista biti otvorena i za druge političke subjekte, uključujući i Pokret Evropa sad.

URA i Demokrate su svojevremeno nastupali zajedno u koaliciji, ali je u međuvremenu došlo do razlaza koji je znao povremeno i da preraste u otvoreni sukob vatrenim političkim saopštenjima, ali i optužbama za nezakonitosti.

Na jučerašnjem glavnom odboru GP URA je prezentovana hronologija pregovora između Demokrata, Pokreta Evropa sad i GP URA i objašnjeno da je partija koju predvodi premijer Dritan Abazović pristala na svaki aranžman o kojem se dogovore Bečićeva i partija Milojka Spajića.

Nakon što su ti pregovori propali, URA je nastavila razgovore sa Demokratama, a izvor “Vijesti” ocjenjuje da očekuju da bi pregovori sa Evropom sad bili uspješniji ukoliko bi veći uticaj u toj partiji ostvario njihov predsjednički kandidat Jakov Milatović.

Na sjednici GO se nije diskutovalo o eventualnoj podršci Vladi koju bi sastavio Miodrag Lekić i objašnjeno je da je pozicija URA tu nepromijenjena u odnosu na situaciju kada su pregovori propali početkom godine.

Lekić je sredinom februara obnovio konsultacije, a onda rekao da pregovori ne idu željenom dinamikom jer GP URA i SNP ne žele novu vladu.

Nakon što je potom postavgustovska parlamentarna većina potrošila mjesec u pregovaranju o tome da li će formirati novu vladu ili će rekonstruisati staru, mandatar Lekić saopštio je juče da će obnoviti pregovore o sastavu svog kabineta.

On je saopštio da mu nedostaje podrška četiri poslanika koalicije “Crno na bijelo” (URA i CIVIS) kojima je, kako je naveo, ponudio da budu dio njegovog kabineta ili da podrže manjinsku vladu.

Lider Demosa je, u intervjuu agenciji Mina, rekao da je odluku da obnovi pregovore o formiranju nove vlade donio nakon što ga je premijer Dritan Abazović obavijestio da ne može da obezbijedi podršku 41 poslanika za formiranje nove-stare vlade na čijem bi čelu on ostao. Protiv rekonstrukcije je Ujedinjena Crna Gora čiji je lider Goran Danilović saopštio da će podržati samo vladu na čijem će čelu biti Lekić.

Danilović je 2013. bio šef izbornog štaba Lekića, kada je umalo pobijedio na predsjedničkim izborima.

Lekić je kazao da će pokušati da sastavi vladu do 16. marta, kada je posljednji rok za to prema izmjenama Zakona o predsjedniku. Na osnovu tih odredbi, koje se osporavaju pred Ustavnim sudom, Lekić je od Skupštine dobio mandat za sastav vlade.

Parlamentarna većina je prethodnih dana tražila način da izbjegne raspuštanje Skupštine nakon 16. marta pa se na sastancima lidera razgovaralo o više opcija – novoj vladi, tehničkoj i rekonstrukciji postojeće.

Lekić je potvrdio da bi u vladi bili i predstavnici Demokratskog fronta (DF).

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …