Rusi gađaju energetsku infrastrukturu Ukrajine, milioni ljudi ostali bez struje

Ruski napadi usmjereni na energetsku infrastrukturu prijavljeni su širom Ukrajine u četvrtak ujutro dok se borba za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom nastavlja.

Rusija mjesecima gađa ključne objekte u Ukrajini projektilima i bespilotnim letjelicama, prekidajući snabdijevanje vodom, grijanjem i strujom za milione ljudi.

Zabilježeni su napadi u glavnom gradu Kijevu, gradu Kharkivu na sjeveroistoku i jugozapadnoj regiji Odesa, što je dovelo do prekida električne energije.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je bilo “eksplozija” u južnom dijelu grada i da je oko 15 posto kućanstava ostalo bez struje.

“Sve službe kreću na mjesto događaja”, rekao je.

Kijevski odjel ukrajinskog energetskog operatera DTEK rekao je da su “zbog neprijateljskog napada na snazi ​​hitni prekidi u snabdijevanju strujom”.

U regiji Harkov, koja se nalazi na granici s Rusijom, guverner Oleg Synegubov rekao je da je bilo 15 udara.

Okupatori su ponovno gađali objekte kritične infrastrukture”, poručio je na društvenim mrežama.

Synegubov je dodao da se informacije o žrtvama i razmjerima štete “razjašnjavaju”.

U Harkovu, glavnom gradu regije, gradonačelnik Igor Terekhov rekao je da je meta bila “energetska infrastruktura” i da postoje “problemi” sa strujom u nekim dijelovima grada.

U regiji Odesa, guverner Maksym Marchenko rekao je kako su “projektili pogodili energetsku infrastrukturu regije, kao i oštetili stambene zgrade” nakon “masovnog raketnog udara”.

Novi val napada dolazi nakon što je Rusija izvijestila o pomacima u bitci za industrijski grad Bahmut, a oko kojeg se borbe vode mjesecima. Ruska plaćenička skupina Wagner, koja je predvodila napad na Bahmut, tvrdila je u srijedu da je zauzela istočni dio grada. Da bi Bahmut uskoro mogao pasti upozorio je jučer i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Klix

Provjerite slična mjesta

Policijski pretresi: Nađeni birački spiskovi, kopije ličnih karata, izborni materijal…

Policija je u više gradova sprovela akcije na otkrivanju i sprječavanju zloupotreba u susret predsjedničkim …