Ni Nimanbegua ne zanima rekonstrukcija

Lider i poslanik Force Genci Nimanbegu, čijoj se podršci rekonstrukciji Vlade skupštinska većina nadala nakon što je od nje odustala Ujedinjena Crna Gora, ne namjerava da u parlamentu glasa za to, potvrđeno je “Vijestima” iz Force.

Sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o “osvježenju” izvršne vlasti, kojoj je izglasano nepovjerenje u avgustu, ili konstituisanju nove, mogla bi eventualno da bude održana naredne sedmice. Tridesetoavgustovskoj većini fali jedan glas da neku od tih ideja sprovede u djelo.

Izvori “Vijesti” tvrde da je i dalje problem u tome što Ujedinjena, koja je dio većine, ne podržava rekonstrukciju, što je juče potvrdio i čelnik te partije Goran Danilović.

On je sinoć saopštio da se većina prekjuče sastala i da je predloženo da Miodrag Lekić vrati mandat jer nema potrebnu podršku poslanika za formiranje vlade, i da se mandat da aktuelnom premijeru Dritanu Abazoviću, koji bi “sve to morao da uradi za sedam dana”. Tvrdi da su to prihvatili svi predstavnici stranaka većine osim njega.

Rekao sam da je Ujedinjena dala pisanu podršku Lekiću, i glasali smo u Skupštini za to, i da smo spremni ako predloži kabinet u narednih sedam dana, da bez ucjenjivanja glasamo novu vladu… Rekao sam da rekonstrukciju nećemo podržati jer smo tu izjavu dali davno, da iza toga stoje stranački organi i ja lično, da ja neću rekonstruisati Vladu koju smo oborili jer je izabrala Demokratska partija socijalista (DPS) i da ne možemo podržati da se mandat ponovo, i to u preostalih šest dana, da Abazoviću”, naglasio je Danilović.

Izvori “Vijesti” navode da se pitanje potencijalne rekonstrukcije ili nove vlade mora riješiti naredne sedmice, jer bi predsjednik države Milo Đukanović 16. marta, kad ističe rok za izbor kabineta, mogao raspustiti parlament.

Planirano je bilo da u rekonstruisanu Abazovićevu Vladu uđe Demokratski front (DF), dok je predviđeno da iz nje izađe, odnosno da bude smijenjen, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Jedan od čelnika DF-a i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, potvrdio je juče da se 40 od četrdeset jednog poslanika većine saglasilo da se formira “tehnička vlada za pripremu izbora”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Heroj Dibrani: Plašio sam se da je kasno, dok nisam čuo bebin plač…

Adnan Dibrani, švedski poslanik, bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope koja je …